Pryszczyca na Węgrzech i Słowacji jest w odwrocie?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
17-04-2025,15:15 Aktualizacja: 17-04-2025,15:20
A A A

Sytuacja epidemiologiczna dotycząca pryszczycy terenie Słowacji i Węgier w ostatnich tygodniach nie ulega zmianie.

Zespół Zarządzania Kryzysowego MRiRW poinformował, że sytuacja epidemiologiczna na Słowacji i Węgrzech pozostaje stabilna.

Węgierskie służby weterynaryjne zakończyły ubój zwierząt w ostatnim ognisku pryszczycy oraz przeprowadziły badania w 1211 gospodarstwach i pośród 717 zwierząt wolno żyjących.

Łącznie wykonano 20 023 testów PCR i 65 245 testów ELISA.

Wszystkie wykonane testy miały wynik ujemny co oznacza, że przebadane zwierzęta były zdrowe.

pryszczyca, bydło mleczne, bydło mięsne, trzoda chlewna, owce, kozy, toot and mouth disease, FMD, Aphtovirus

Pryszczyca. Trwają szkolenia i walka z dezinformacją

Zespół Zarządzania Kryzysowego MRiRW informuje, że sytuację związaną z pryszczycą na Słowacji i na Węgrzech można na tę chwilę uznać za stabilną. Bezpieczeństwu w Polsce sprzyjają działania kontrolne prowadzone na granicach i aktualne...

Ostatnie ogniska pryszczycy na Węgrzech stwierdzono 2 kwietnia, a na Słowacji 6 kwietnia. Od tego czasu w obu tych państwach trwają prace związane z ich likwidacją.

Media donoszą, że zarówno władze państwowe Węgier, jak i Słowacji w kontekście wybuchu pryszczycy mówią o bioterroryzmie. Nie ma, póki co ku temu żadnych dowodów, ale ten scenariusz jest brany pod uwagę.

Działania w Polsce

W Polsce kontynuowane są działania prewencyjne i edukacyjne. Kolejne materiały informacyjne, dotyczące zasad bioasekuracji, przekazywane są rolnikom i hodowcom przez ośrodki doradztwa rolniczego (ODR), wojewódzkie inspektoraty weterynarii oraz izby rolnicze.

Wojewodowie w całym kraju identyfikują i weryfikują miejsca potencjalnych grzebowisk. Do tego zadania zaangażowano również Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który analizuje nieruchomości i zasoby należące do Skarbu Państwa.

MRiRW informuje, że w ramach działań kontrolnych prowadzone są kontrole mięsa, które obejmują znakowanie i identyfikację kraju pochodzenia oraz mleka pozyskiwanego od zwierząt parzystokopytnych (w szczególności bydła, owiec i kóz) ze szczególnym uwzględnieniem Słowacji i Węgier.

Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)






 



 


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2025

Hoduj z głową świnie:

-Warchlaki potrzebują dobrych warunków

-Mamki dla prosiąt. Kiedy, jak i dlaczego?

-Co drożdże wnoszą do dawki?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2025

Hoduj z głową bydło:

-Oblicza skrobi

-Sita kałowe, czyli cała prawda o żywieniu

-"Królewska Wołowina" z bydła szkockiego

PRENUMERATA