Stres cieplny uderza w rozród krów
Krowy mleczne w stresie cieplnym gorzej pokazują objawy rujowe, a także mają cichą ruję. Dochodzi i nich także do większej zamieralności zarodków.
Stres cieplny ma swoje negatywne skutki także, a właściwie przede wszystkim, w rozrodzie bydła mlecznego.
Krowy w stresie cieplnym jedzą mniej
Przegrzanie organizmu krów wpływa na zwiększony odsetek zamieralności zarodków. Zjawisko to wynika z mniejszego poziomu wydzielania progesteronu, który odpowiada za prawidłowy rozwój zarodka i utrzymanie ciąży.
Stres cieplny zagraża zarodkom również przez zwiększone wydzielanie w organizmie krów mlecznych prostaglandyny PGF2α przez endometrium.
U krów utrzymywanych w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 22°C, można zanotować zmiany w zakresie mechanizmów regulacji osi podwzgórze-przysadka-jajnik.
W konsekwencji u takich samic występuje spadek poziomu progesteronu i estradiolu we krwi, czyli hormonów warunkujących m.in. dojrzewanie pęcherzyków na jajnikach, a także wykazywanie objawów rujowych.
U krów po wycieleniu będących w grupie fresh, przegrzanie może wpływać na zatrzymanie łożyska, ketozę i wydłużoną liczbę dni do skutecznego zapłodnienia.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Mleko w listopadzie tańsze niż przed miesiącem i przed rokiem
-
Chiny wprowadzają tymczasowe cła na produkty mleczne z UE
-
Spadek cen w skupie bydła kontynuowany
-
Kolejne spadki cen skupu bydła rzeźnego
-
Skup mleka w Polsce. Październik z wyraźnym wzrostem
-
Bluetongue. Choroba wciąż mocno się szerzy. Gdzie wybucha najwięcej ognisk?
-
Hodowcy apelują o wyższe dopłaty do buhajów. Koszty wzrosły nawet o 40%
-
Choroba niebieskiego języka. Inspekcja potwierdziła 10 ognisk w Polsce!
-
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
Mocne spadki cen w skupie bydła
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2025
-Hodowcy mają wpływ na cenę żywca
-Kompleksowo o żywieniu stada podstawowego - loszki. Część 1
-Nowa chlewnia z naciskiem na dobrostan
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku




