Stres cieplny uderza w rozród krów
Krowy mleczne w stresie cieplnym gorzej pokazują objawy rujowe, a także mają cichą ruję. Dochodzi i nich także do większej zamieralności zarodków.
Stres cieplny ma swoje negatywne skutki także, a właściwie przede wszystkim, w rozrodzie bydła mlecznego.
Krowy w stresie cieplnym jedzą mniej
Przegrzanie organizmu krów wpływa na zwiększony odsetek zamieralności zarodków. Zjawisko to wynika z mniejszego poziomu wydzielania progesteronu, który odpowiada za prawidłowy rozwój zarodka i utrzymanie ciąży.
Stres cieplny zagraża zarodkom również przez zwiększone wydzielanie w organizmie krów mlecznych prostaglandyny PGF2α przez endometrium.
U krów utrzymywanych w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 22°C, można zanotować zmiany w zakresie mechanizmów regulacji osi podwzgórze-przysadka-jajnik.
W konsekwencji u takich samic występuje spadek poziomu progesteronu i estradiolu we krwi, czyli hormonów warunkujących m.in. dojrzewanie pęcherzyków na jajnikach, a także wykazywanie objawów rujowych.
U krów po wycieleniu będących w grupie fresh, przegrzanie może wpływać na zatrzymanie łożyska, ketozę i wydłużoną liczbę dni do skutecznego zapłodnienia.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Rynek bydła w równowadze. Chwilowa stabilizacja cen skupu
-
Constant Feeding w praktyce. Kolejne spotkanie z hodowcami
-
Wirus BTV w kolejnych gospodarstwach. Wybuchło 16. i 17. ognisko
-
Sztuczna inteligencja – nowe możliwości w zarządzaniu mastitis, poprawiające opłacalność produkcji mleka
-
Rynek mleka pod presją: nadpodaż, spadek cen i wyzwania dla polskich producentów
-
Wirus BTV jesienią szerzy się bardzo szybko. Mamy 15. ognisko choroby
-
To już 14 ognisk BTV w Polsce!
-
Spadek cen w skupie bydła nabiera tempa
-
Mleko tanieje, choć GUS nie podaje mocnych spadków cen
-
W skupie bydła przeważały spadki cen
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 5/2025
-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń
-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej
-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?
Hoduj z głową bydło 5/2025
-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2
-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka
-Znaczenie higieny udojowej w praktyce
-
04-11-2025,12:30
Jaka jest przyszłość hodowli świń? Relacja z 1. konferencji BestGen
-
30-10-2025,11:50
Nowa chlewnia z żywieniem na mokro i otwieranymi jarzmami porodowymi
-
27-10-2025,12:50
Nowoczesna tuczarnia w hali łukowej spełniająca najwyższe standardy dobrostanu
-
23-10-2025,11:15
1. Kongres Produkcji Świń zakończony sukcesem
-
22-10-2025,9:35
Sorgo – czy warto je uprawiać?
-
20-10-2025,12:00
O zdrowiu wymion podczas Międzynarodowej Konferencji StopMastitis
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku




