Nadchodzące wydarzenia

Konferencja pt. „Od tradycji do nowoczesności – rezultaty projektu Grupy Operacyjnej PRADAWNE ZIARNO” on-line 2021

Data rozpoczęcia: 2021-03-12
Data zakończenia: 2021-03-12
Miejscowość: On-line
Organizator: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, UTP im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Uniwersytet Technologiczni-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy zapraszają 12 marca 2021 roku na konferencję pt. „Od tradycji do nowoczesności – rezultaty projektu Grupy Operacyjnej PRADAWNE ZIARNO”, która odbędzie się o godz. 10.00 on-line.

W programie konferencji:
10.00 – 10.15  –  Otwarcie konferencji - dr Ryszard Zarudzki, Dyrektor KPODR w Minikowie
dr hab. inż.  Małgorzata Szczepanek,  prof. uczelni, UTP Bydgoszcz – kierownik projektu Pradawne Ziarno

10.15  – 10.35 Szanse rozwoju uprawy pszenic pierwotnych w gospodarstwach ekologicznych - Mieczysław Babalski – Bio-Babalscy

10.35 – 11.00 Ekologiczna i konwencjonalna niskonakładowa technologia uprawy pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej - dr hab. inż. Małgorzata Szczepanek, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz

11.00 – 11.20 Ocena występowania chorób na pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej  w ekologicznym i konwencjonalnym systemie gospodarowania - dr hab. inż.  Grzegorz Lemańczyk, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz

11.20 – 11.35 Ocena zagrożeń powodowanych przez szkodniki występujące na pierwotnych formach pszenic (okrągłoziarnowej i perskiej) uprawianych w różnych technologiach - dr hab. inż.  Robert Lamparski, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz

11.35– 11.50 Zachwaszczenie pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej w zależności od czynników agrotechnicznych i systemu uprawy - dr hab. inż.  Edward Wilczewski, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz

11.50 – 12.40 Przerwa obiadowa

12.40 – 13.00 Wartość gospodarcza pszenic pierwotnych (płaskurka, samopsza, kamut) - dr hab. Józef Tyburski, prof.  uczelni, UWM Olsztyn

13.00 – 13.25 Właściwości technologiczne i procesy produkcji nowych produktów z pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej - dr hab. inż.  Tomasz Knapowski, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz

13.25 – 13.45 Wartość odżywcza ziarna pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej w zależności od technologii i systemu uprawy - dr hab. inż. Wojciech  Kozera, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz

13.45– 14.05 Specyfika białek (w tym glutenowych) oraz innych związków czynnych w różnych gatunkach pszenic Prof. dr hab. Iwona Konopka, UWM Olsztyn - dr inż. Piotr Prus, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz

Zarejestruj się teraz poprzez Link:  
https://kpodr.clickmeeting.com/od-tradycji-do-nowoczesnosci-rezultaty-projektu-grupy-operacyjnej-pradawne-ziarno/register

Do  pobrania:
zaproszenie_pradawne ziarno_interaktywne

W sprawach organizacyjnych prosimy kontakt :
Agnieszka Dobosz-Idzik
tel. 723 692 568

Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie www.kpodr.pl

KSIĄŻKA WARTA POLECENIA:

Wiosenne odchwaszczanie zbóż – kompletny program