Nadchodzące wydarzenia

Konferencja programu „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – „Wołowina z Zielonej Doliny – Szanse i Zagrożenia” we Wrocławiu 2020

Data rozpoczęcia: 2020-02-25
Data zakończenia: 2020-02-25
Miejscowość: Wrocław
Organizator: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
Województwo: dolnośląskie
Ulica i numer: pl. Grunwaldzki 24

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Dolnośląska Zielona Dolina DOZEDO sp. z o.o. zapraszają 25 lutego 2020 roku na III Konferencję programu „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – „Wołowina z Zielonej Doliny – Szanse i Zagrożenia”, która odbędzie się we Wrocławiu, Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, pl. Grunwaldzki 24, Aula Jana Pawła II.

PROGRAM:

9.30 Rejestracja

10.30–11.00 Otwarcie i wprowadzenie

Wołowina z Zielonej Doliny – czy mamy szansę? - Prof. Jan Twardoń – przewodniczący Komitetu Organizacyjnego, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Prof. Tadeusz Trziszka – Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

11.00–11.20  Ewolucja Wspólnej polityki rolnej. Aktualne wyzwania -  Czesław Siekierski – Poseł  na Sejm RP IX kadencji, Poseł do Parlamentu Europejskiego VIII kadencji

11.20–11.50 Hodowla bydła mięsnego w Republice Czeskiej, spodziewane trendy w Europie i na świecie - Prof. Josef Kucera – CEO Plemdat, General Manager Czech Moravian Breeders Corporation Inc.

11.50–12.20 Aktualny stan i perspektywy rozwoju hodowli bydła mięsnego w PolsceProf. Zenon Nogalski – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

12.20–12.40 Przerwa

12.40–13.05 Środowiskowe i etyczne aspekty hodowli bydła - Prof. Roman Kołacz – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

13.05–13.25 Wykorzystanie użytków zielonych w produkcji wołowiny na Dolnym Śląsku - Prof. Karol Wolski – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

13.25–13.40 Wołowina cennym źródłem składników pokarmowych - Dr hab. Monika Bronkowska, prof. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

13.40–14.10 Potrawy z wołowiny – aktualne trendy - Dr Danuta Figurska-Ciura – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Zbigniew Koźlik – szef kuchni HP Plaza Wrocław

14.10–17.00 Pokaz przygotowania i degustacja dań z „Wołowiny z Zielonej Doliny” - Zbigniew Koźlik – szef kuchni HP Plaza Wrocław

Organizator prosi o potwierdzenie uczestnictwa do 17 lutego 2020 roku na adres:   (w sprawach pilnych: 607 577 710).

Więcej informacji o konferencji znajduje się na stronie www.upwr.edu.pl

ZAPROSZENIE

Książka warta polecenia:

Choroby bydła - podstawy diagnostyki i terapii