Pszczoły w dobrej kondycji przetrwały zimę

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Alfred Kyc PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
14-03-2019,10:05 Aktualizacja: 14-03-2019,10:13
A A A

Na Podkarpaciu pszczoły zimę przetrwały w dobrej kondycji. - Zakończyły się ich wiosenne obloty. Zebrały też pierwsze pyłki z kwiatów - mówi Tadeusz Dylon, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie.

- Wynika to przede wszystkim z łagodnej zimy. Kilkudniowe mrozy nie miały większego wpływu na zimowe przetrwanie pszczół. Należy mieć nadzieję, że nie czekają nas jeszcze anomalie pogodowe - dodaje ekspert.  

wypalanie traw, pożar uli, pożar pasieki, Dąbrówka, gmina Rzezawa

Miliony pszczół zginęły przez ludzką głupotę. Pożar nieużytków strawił ule

W pożarze nieużytków w Dąbrówce (gm. Rzezawa, woj. małopolskie) spłonęły ule, a w nich miliony pszczół. Właściciel pożytecznych owadów wstępnie oszacował straty na około 65 tys. złotych. Tradycyjnie o tej porze roku w...

Szef podkarpackich pszczelarzy ocenia, że "ubytki w pasiekach są podobne, jak przed rokiem i wynoszą ok. 15 proc.". Zwrócił uwagę, że w ostatnich dniach na południu Polski wiele pasiek miało kłopoty z silnym wiatrem. - Podmuchy przewracały ule. Na pasieki spadały drzewa, czy konary. Takich sygnałów odebraliśmy kilkanaście - zauważył.

Pszczoły opuszczają ule kiedy jest słonecznie, a temperatura powietrza przekroczy co najmniej 10 stopni Celsjusza.

W niektórych pasiekach w regionie pszczoły zebrały już m.in. nektar z kwiatów wierzby iwy, leszczyny, czy olchy. Wkrótce powinny zakwitnąć m.in. tarniny oraz mniszek lekarski i pospolity. Zbiory miodów wiosennych potrwają do końca maja.

W południowo-wschodniej Polsce ponad połowa pasiek wytwarza miód ze spadzi iglastej. Spadź, zwana również rosą miodową, występuje latem na igłach oraz gałęziach jodły i świerka. Składa się głównie z soków roślinnych.

Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze. Są znacznie droższe od innych gatunków. Na Podkarpaciu produkują je głównie pasieki położone w lasach Bieszczad, Beskidu Niskiego oraz pogórzy Dynowskiego i Przemyskiego.

W woj. podkarpackim ponad 4 tys. pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin pszczelich. Na jeden kilometr kwadratowy przypada tam sześć rodzin pszczelich; przeciętna krajowa to cztery rodziny.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj