GDT. Trend wzrostowy trwa
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka informuje, że 21 września odbyła się kolejna trzecia pod rząd aukcja GDT, która zakończyła się na plusie.
Od połowy sierpnia bieżącego roku notowania na Global Dairy Trade utrzymują trend wzrostowy. 21 września odbyła się kolejna trzecia pod rząd aukcja, która zakończyła się na plusie.
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka informuje, że ogólny indeks cenowy wzrósł o 1,0%, a średnia cena ukształtowała się na poziomie 4011 USD.
Spadkowy trend ceny mleka zatrzymany
Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań trzech produktów. Podrożało pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz laktoza.
Spadek notowań natomiast miał miejsce w przypadku sera Cheddar i masła.
W przypadku polskiego rynku, po trzech miesiącach spadków cen mleka, w sierpniu odnotowała ona wzrost.
Średnia cena mleka w Polsce w sierpniu ukształtowała się na poziomie 150,52 zł/hl i była o 0,7% wyższa niż w lipcu bieżącego roku oraz o 13% wyższa niż w sierpniu 2020 r.
Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade w dniu 21 września 2021 r.:
- Pełne mleko w proszku +2,2% – cena 3777 USD/t
- Laktoza +1,3% – cena 1183 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +0,9% – cena 3302 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny bez zmian – cena 5962 USD/t
- Ser Cheddar -1,2% – cena 4274 USD/t
- Masło -1,9% – cena 4857 USD/t
- Maślanka w proszku nie była oferowana
- Serwatka w proszku nie była oferowana
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Najbardziej wydajne mleczne stada w woj. lubuskim i dolnośląskim
-
Ocena użytkowości mlecznej – Region Oceny Zachód
-
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
CalfCam czyli AI na straży krowich porodów
-
Podział wśród organizacji mleczarskich zostanie zakończony?
-
Hoduj z Głową Bydło nr 2 w 2024 roku. Wideo
-
Mleko A2A2. Wystartowała kolejna edycja projektu
-
Powstaje strategia dla polskiego sektora mleczarskiego
-
Użytki zielone – podsiew jest niezbędny
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?