Nadchodzące wydarzenia

X Jubileuszowy Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi

Data rozpoczęcia: 2015-06-26
Data zakończenia: 2015-06-28
Miejscowość: Ostrzeszów
Organizator: Stowarzyszenie „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania”
Województwo: wielkopolskie

Stowarzyszenie „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania” zaprasza w dniach 26-28 czerwca 2015 roku na X Jubileuszowy Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi, który odbędzie się w Ostrzeszowie.

W programie:

  • 26 czerwca 2015 roku (piątek)

17.00 – 20.00 „Kulinarnie na Baszcie” – inauguracja jubileuszowego święta kulinarnego poprzez wspólne gotowanie i degustację

  • 27 czerwca 2015 roku (sobota)

10.00-20.00 Kiermasz Produktów Tradycyjnych i Lokalnych – ul. Zamkowa przy Baszcie (dzień I)

10.00-12.00 Przyjmowanie potraw do Jubileuszowego Konkursu Kulinarnego – ZS nr 2 ul. Zamkowa 12

12.00-16.00 Prace kapituły Jubileuszowego Konkursu Kulinarnego

14.00-16.00 Szkolenie serowarskie „Sery i Cydry” – Sala Sesyjna Starostwa Powiatowego

16.30-17.30 „Kulinarne ploteczki z Agnieszką Perepeczko” – Dziedziniec Baszty

  • 28 czerwca 2015 roku (niedziela)

10.00-11.00 Ostrzeszowskie śniadanie na trawie – Ogródki Jordanowskie przy ul. Armii Krajowej

11.30-13.00 Gala Jubileuszowa, podczas gali wręczenie nagród w Jubileuszowym Konkursie Kulinarnym

13.00-20.00 Kiermasz Produktów Tradycyjnych i Lokalnych, ul. Zamkowa przy Baszcie (dzień II) w trakcie kiermaszu na Dziedzińcu Baszty będą odbywały się pokazy ceramiki, wikliniarstwa, kowalstwa, tkactwa i witraży

13.30-14.00 Korowód dziecięcy połączony z Konkursem na najładniejszy strój wianek świętojański. Trasa: parking OCK, ul. Gorgolewskiego, ul. Piekary, Rynek, ul. Powstańców Wielkopolskich, ul. Sienkiewicza, ul. Kaliska

14.00 Aleja Gwiazd Sztuki Kulinarnej – odsłonięcie tablicy, Wręczenie nagród na najładniejszy strój wianek świętojański oraz w konkursach „Gęś malowana” i „Gęsim piórem pisane” – parking przy ul. Kaliskiej

16.15-16.30 Tort jubileuszowy

16.00-18.30 Wręczenie nagród w konkursie na najlepsze stoisko KGW

16.30-19.30 Restauratorzy gotują – pokaz gotowania kuchni regionalnej

20.00 Zakończenie kiermaszu