Nadchodzące wydarzenia

Konferencja dla producentów mleka, bydła opasowego i trzody chlewnej w Minikowie 2018

Data rozpoczęcia: 2018-10-04
Data zakończenia: 2018-10-04
Miejscowość: Minikowo
Organizator: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Województwo: kujawsko-pomorskie

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zaprasza na Cykl Warsztatów.

Poniżej poszczególne daty oraz lokalizacje:

  • 10 wrzesień 2018 roku – Seminarium dla producentów mleka – Minikowo
  • 10 wrzesień 2018 roku – Seminarium dla producentów bydła opasowego – Minikowo
  • 11 września 2018 roku – Seminarium dla producentów trzody chlewnej – Minikowo
  • 4 października 2018 roku – Konferencja dla producentów mleka, bydła opasowego i trzody chlewnej - Minikowo

KONFERENCJA Producenci mleka, bydła opasowego i trzody chlewnej „INNOWACYJNE BIAŁKO. Ekonomiczne aspekty stosowania pasz białkowych krajowego pochodzenia, w tym śruty rzepakowej, w produkcji mleka, bydła opasowego i trzody chlewnej na terenie województwa kujawsko-pomorskiego”. Konferencja odbędzie się 4 października 2018 roku w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Budynek C.

W programie:

08.30-09.00 Rejestracja uczestników

09.00-09.15 Otwarcie Konferencji: Juliusz Młodecki, Prezes Zarządu Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych,  Dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Karol Bujoczek

09.15-11.15 Znaczenie uprawy rzepaku w Polsce z perspektywy kluczowych mechanizmów rynkowych determinujących popyt na produkty jego przerobu – Adam Stępień, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

11.15-13.15 Cele i założenia do realizacji projektu „Innowacyjne białko”– dr inż. Anita Zaworska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, dr hab. inż. Mariusz Bogucki, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

13.15-13.45 Obiad

13.45-15.45 Ekonomiczne korzyści stosowania wysokobiałkowych komponentów paszowych pochodzenia krajowego (śruty rzepakowej i innych roślin wysokobiałkowych) w żywieniu zwierząt – dr Michał Borychowski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

15.45-16.00 Praktyczne aspekty stosowania lokalnych źródeł białka zamiast śruty sojowej, podsumowanie i zakończenie Konferencji – dyskusja moderowana, Karol Bujoczek

REJESTRACJA na konferencję

Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie www.kpodr.pl