Bezpieczna hodowla drobiu to najważniejsze wyzwanie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KRD, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-10-2017,13:20 Aktualizacja: 24-10-2017,13:44
A A A

Bruksela gościła przedstawicieli branży drobiarskiej z Unii Europejskiej. Spotkanie zdominowała sprawa wyzwań związanych z produkcją i bezpieczną hodowlą drobiu.  

Eksperci dyskutowali zatem m.in. o roli lekarzy weterynarii w procesie produkcji, bezpieczeństwie, finansach, sposobach kategoryzacji produktów i sytuacji na rynku międzynarodowym - w tym problemie występowania Salmonelli w drobiu pochodzącym z Brazylii.

produkcja drobiu, drób, mięso drobiowe, eksport drobiu, ptasia grypa

Drób potanieje, a konsumpcja i eksport mięsa wzrosną

Drób stanieje, a jego spożycie wzrośnie w pierwszym półroczu 2018 roku - poinformowali eksperci Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w najnowszym raporcie na temat rynku drobiu i jaj w Polsce. Po spadku w latach...

- Omówiono m.in. nowe przepisy UE istotne dla procesu produkcji drobiu. Wskazano ponadto najważniejsze problemy w branży, które mogą wpływać na dalszy jej rozwój. To ważne, że Polska, jako jeden z największych producentów, dzięki aktywności Krajowej Rady Drobiarstwa ma wpływ na europejskie ustalenia. W takich debatach najcenniejsza jest wymiana doświadczeń, praktyk i szukanie optymalnych rozwiązań. Dotyczy to zarówno szczegółów procesu produkcji, jak i polityki import-eksport - mówi Aleksandra Porada, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii KRD-IG, która reprezentowała polskich drobiarzy w Brukseli.  

W posiedzeniu a.v.e.c. wzięli udział reprezentanci branży z Polski, Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Belgii, Węgier, Szwecji i Danii.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2025

Hoduj z głową świnie:

-Warchlaki potrzebują dobrych warunków

-Mamki dla prosiąt. Kiedy, jak i dlaczego?

-Co drożdże wnoszą do dawki?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2025

Hoduj z głową bydło:

-Oblicza skrobi

-Sita kałowe, czyli cała prawda o żywieniu

-"Królewska Wołowina" z bydła szkockiego

PRENUMERATA