Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 31 pasujących wyników.
Wydatki na ekożywność rosną szybciej niż rynek
Mimo pandemii i deklarowanych w związku z nią oszczędności wydatki na produkty ekologiczne nie tylko nie spadają, ale wręcz rosną szybciej niż wcześniej - poinformowała w środowym wydaniu...
więcejProdukty ekologiczne coraz lepiej się sprzedają
Od 2004 do 2013 roku wartość sprzedaży ekologicznej w Europie wzrosła z 11 do 24,3 mld euro, zaś w krajach Wspólnoty poszła w górę z 10,2 do 22,2 mld euro. Rynek eko-produktów...
więcejEuropejska prasa rozpisuje się o wynikach pracy naukowców z SGGW
Międzynarodowy zespół naukowców opublikował w "British Journal of Nutrition" nowe badania, które wskazują na istnienie wyraźnych różnic pomiędzy ekologicznym i...
więcejBCC chwali ministerstwo za projekt rozporządzenia
Business Centre Club, czyli jedna z najstarszych i najbardziej wpływowych polskich organizacji zrzeszających przedsiębiorców, przedstawiła opinię dotyczącą projektu rozporządzenia resortu...
więcejKonsumenci doceniają polską żywność. Jest coraz lepszej jakości
Polscy konsumenci coraz częściej kupują krajową żywność i - jak wynika z badań Ipsos - ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za rodzimy niż zagraniczny produkt. - Jakość polskich wyrobów...
więcejZapotrzebowanie na eko-żywność rośnie szybciej niż produkcja
Produkty ekologiczne mają coraz więcej zwolenników, a zapotrzebowanie na eko-żywność rośnie szybciej niż produkcja. Cieszy to rolników i przetwórców, ale ci ostatni...
więcejŻywność ekologiczna rośnie w siłę. Wartość rynku przekroczy miliard?
Wartość krajowego rynku żywności ekologicznej w tym roku może przekroczyć miliard złotych. Liczba producentów ekologicznych w Polsce wzrosła z 3,7 tys. w 2004 roku do 24,2 tys. w 2016 roku.....
więcejŻywność ekologiczna coraz bardziej dostępna. Chcemy być fit
Żywność ekologiczna dostępna już jest nie tylko w sklepach specjalistycznych, ale także w dyskontach oraz sklepach convenience. Chęć dbania o jakość i walory zdrowotne spożywanych produktów...
więcejPolska żywność ekologiczna rośnie w siłę
Rośnie sektor polskiej żywności ekologicznej. W tym roku jego wartość ma przekroczyć miliard złotych, a w ostatniej dekadzie liczba producentów wytwarzających jedzenie bez udziału...
więcejPrzejście na produkcję ekologiczną może być strzałem w "10"
Rolnicy, którzy zdecydowali się przejść na ekologiczną produkcję, raczej nie żałują podjętej decyzji. Kolejni gospodarze są przekonywani do takiego kroku, bo rośnie zapotrzebowanie na zdrową...
więcejProdukty ekologiczne – czasem tylko z nazwy
W 44 procentach sklepów i hurtowni sprzedających produkty ekologiczne stwierdzono nieprawidłowości. W II kwartale br. takie placówki sprawdzała Inspekcja Handlowa na zlecenie Urzędu...
więcejGospodarstw ekologicznych powinno być więcej
Wsparcie z unijnych środków, działania promocyjne na rzecz zdrowej żywności, a może abonamenty na jej zakup prosto z wiejskiego ogródka – na poziomie województw toczą się...
więcejLubelski EkoFestyn już po raz 9.
„EkoFestyn z rolnictwem i przetwórstwem żywności ekologicznej” już po raz 9. odbył się 22 listopada w Lublinie. Plac Zamkowy wypełniły stoiska z żywnością ekologiczną i produktami...
więcejPołóż się na pszczołach i posłuchaj bzyczenia
Jan Borzęcki skonstruował budkę na sześciu ulach. W środku jest łóżko, a pod nim pszczoły. Podobno bzyczenie pomaga walczyć z depresją, a zapach powietrza z ula ułatwia oddychanie. Na...
więcejPolska przeciw propozycji KE w sprawie żywności ekologicznej
- Nie popieramy proponowanych przepisów unijnych dotyczących żywności ekologicznej w ich obecnym kształcie - oświadczył w Brukseli minister rolnictwa Marek Sawicki. Propozycja nowelizuje...
więcejMięso z takiego uboju nie jest produktem ekologicznym
Przepisy prawa unijnego nie zezwalają na przyznanie logo produkcji ekologicznej UE produktom pochodzącym od zwierząt poddanych ubojowi rytualnemu bez uprzedniego ogłuszenia - orzekł unijny Trybunał...
więcejBruksela przyjęła przepisy dotyczące produktów ekologicznych
Przedstawiciele państw unijnych przyjęli ostatecznie przepisy dotyczące produkcji i sprzedaży produktów ekologicznych. Komisja Europejska spodziewa się, że utorują one drogę do dalszej...
więcejJest przełom w sprawie unijnych przepisów dotyczących ekożywności
Po niemal trzech latach negocjacji państwa członkowskie i Parlament Europejski porozumiały się w sprawie nowych unijnych regulacji dotyczących produkcji i oznakowania żywności ekologicznej. Nowe...
więcejImport bioproduktów z nowym systemem certyfikacji
W środę zaczyna obowiązywać nowy system certyfikacji elektronicznej, który ma pozwolić lepiej monitorować import produktów ekologicznych w UE. Jak podkreśla KE, dzięki niemu Unia...
więcejProdukty ekologiczne z Norwegii i Islandii znów trafią do Unii
Od 18 marca do Unii Europejskiej ponownie będzie można eksportować i wprowadzać do obrotu produkty ekologiczne (m.in. łososia) z Norwegii i Islandii. Długo oczekiwaną decyzję w tej sprawie podjął...
więcejUE wprowadza elektroniczny system certyfikacji produktów ekologicznych
Od przyszłego roku wszystkie produkty ekologiczne, m.in. kawa, ryż czy owoce, przywożone do Unii Europejskiej z krajów trzecich podlegać będą nowemu systemowi elektronicznej certyfikacji....
więcejParyskie targi żywności SIAL pod znakiem ekologii i zdrowia
Produkty ekologiczne, bez GMO i bez glutenu, żywność wegetariańska i wegańska - otwarte w niedzielę w Paryżu wielkie międzynarodowe targi żywności pokazują wysiłki producentów, by ich wyroby...
więcejProdukty ekologiczne w UE są coraz popularniejsze
Coraz więcej unijnych obywateli docenia żywność ekologiczną, co wyraża się w rosnących zakupach takich produktów. W 2014 r. rynek sprzedaży eko-towarów w UE wzrósł o 7,4 proc. i...
więcejMinistrowie osiągnęli kompromis w sprawie produkcji ekologicznej
Unijni ministrowie rolnictwa osiągnęli w Luksemburgu porozumienie w sprawie przepisów dla produkcji ekologicznej. Mają one uprościć system oraz przyczynić się do wzrostu tego sektora,...
więcejŻywność eko coraz popularniejsza. Wartość rynku szybko rośnie
O 355 proc. wzrosła wartość światowego rynku ekologicznego w latach 2000-2015. Najwięcej żywności eko sprzedaje się w Stanach Zjednoczonych - wynika z najnowszego raportu dotyczącego produkcji...
więcejPiknik Poznaj Dobrą Żywność w Warszawie 2023
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza 18 czerwca 2023 roku na Piknik Poznaj Dobrą Żywność, który odbędzie się na terenie warszawskiego Toru Wyścigów Konnych Służewiec. Podczas...
więcejWideokonferencja pt. „III prezentacja firm skupiających produkty ekologiczne” on-line 2022
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli zaprasza 18 stycznia 2022 roku na Wideokonferencję pt. „III prezentacja firm skupiających produkty ekologiczne”, która odbędzie...
więcejKartuski Targ Produktów Ekologicznych w Kartuzach 2021
Pomorskie Stowarzyszenie Produktów Ekologicznych BIOPOMORZE zaprasza 25 września 2021 roku na Kartuski Targ Produktów Ekologicznych, który odbędzie się na Rynku w...
więcejWebinarium pt. „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów województwa...
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie zaprasza 15 grudnia 2020 roku na webinarium pt. „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i...
więcejKonferencja pt. ,,Środowiskowe uwarunkowania zdrowia na obszarach wiejskich” on-line 2020
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli zaprasza 2 grudnia 2020 roku na wideokonferencję pt. ,,Środowiskowe uwarunkowania zdrowia na obszarach wiejskich”. Konferencja odbędzie się o...
więcejKonferencja pt. „Prezentacja firm skupujących produkty ekologiczne” w Końskowoli 2020
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli zaprasza 23 stycznia 2020 roku na konferencję pt. „Prezentacja firm skupujących produkty ekologiczne”, która odbędzie się w...
więcej