Paryskie targi żywności SIAL pod znakiem ekologii i zdrowia

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Ludwik Lewin PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
17-10-2016,17:25 Aktualizacja: 17-10-2016,18:14
A A A

Produkty ekologiczne, bez GMO i bez glutenu, żywność wegetariańska i wegańska - otwarte w niedzielę w Paryżu wielkie międzynarodowe targi żywności pokazują wysiłki producentów, by ich wyroby odpowiadały oczekiwaniom klientów.

Na targach jest ok. 150 polskich stoisk.

Na tych największych na świecie - według organizatorów - targach żywności obecnych jest 7 tys. wystawców z ponad 100 krajów, pokazujących ponad 420 tys. produktów. Dyrekcja SIAL (Salon international de l'Alimentation, Międzynarodowy Salon Żywności) oczekuje ponad 150 tys. zwiedzających, wyłącznie profesjonalistów.

GMO, żywność, CETA, Kanada, handel, rolnictwo, bezpieczeństwo żywności

Do Polski będzie sprowadzana żywność GMO?

Na wtorkowym posiedzeniu Rady Ministrów została przedstawiona informacja na temat korzyści płynących z przyjęcia umowy CETA przez Unię Europejską, nie przez Polskę - poinformował w środę rzecznik rządu Rafał Bochenek. Nie powiedział, czy...
Według informacji polskiego Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji w Paryżu, w sumie na SIAL jest około 150 polskich stoisk.

W połowie pierwszego dnia rozmówcy PAP wyrażali zadowolenie z udziału w targach. Małgorzata Kot-Bliska z firmy Vitapol sprzedającej fasolę powiedziała, że spotkała się już "zarówno ze starymi klientami, jak i osobami zainteresowanymi nawiązaniem kontaktów handlowych". Oblegane było stoisko spółdzielni Pokój, która od roku 1949 produkuje w Bielsku-Białej krówki.

Sytuacja na europejskim rynku żywnościowym nie jest łatwa - twierdzą specjaliści cytowani przez dziennik "Le Monde". Klienci, jak twierdzą, po licznych skandalach żywnościowych, które przeszły przez Europę, mają coraz mniejsze zaufanie do producentów i ich produktów.

żywność, marnowanie żywności, bank żywności, wyrzucanie żywności

Banki Żywności alarmują. Co trzeci Polak wyrzuca jedzenie

Niemal co trzeci Polak przyznaje się, że zdarza mu się wyrzucać jedzenie, głównie z powodu przegapienia daty przydatności do spożycia lub zbyt dużych zakupów - wynika z najnowszego raportu "Nie marnuj jedzenia 2016"...
Najbardziej znana z tych afer, która dotknęła miliony konsumentów na całym Starym Kontynencie, dotyczyła dań gotowych, w których zamiast wołowiny użyto koniny.

Przy okazji wyszło na jaw, że te same potrawy sprzedawane są pod różnymi etykietkami przez sieci tanich supermarketów, jak i przez drogie sklepy delikatesowe.

Ponadto nowa troska o zdrowie i środowisko powodują, że za każdym razem trzeba klientów zdobywać na nowo. Stąd liczne stoiska pokazujące produkty bez konserwantów, "przyjazne środowisku" lub "ekologiczne". Wśród dań i produktów wegańskich nie brak takich, które wyglądem i smakiem udają mięso i wędliny.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu