Spadki cen w skupie tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
17-05-2022,9:05 Aktualizacja: 17-05-2022,9:01
A A A
Ceny tuczników w wielu krajach Unii Europejskiej spadły. Branża narzeka na słabe zainteresowanie wieprzowiną ze strony handlu, mimo rozpoczęcia sezonu grillowego.
 
Tuczniki na dużej giełdzie w Niemczech przed dwoma tygodniami potaniały aż o 15 centów do wartości 1,80 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), czyli około 8,38 zł.
 
Spadek ten wpłynął na pozostałe rynki, gdzie żywiec wieprzowy również potaniał. W Austrii odnotowano niższe notowania o 12 centów, w  Belgii o 9 centów, a w Holandii o 8 centów.
 
Stałe ceny z poprzedniego tygodnia, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG,  utrzymano w Hiszpanii i Danii. Z kolei we Francji tuczniki podrożały o 1 cent za kg.
 
hodowla trzody chlewnej, duroc, pbz, Paulina Gołaś-Młynarska, produkcja tuczników,

Oferują materiał hodowlany i tuczniki

Hodowcy oferują męski i żeński materiał hodowlany rasy pbz i duroc. Produkują oni również w ciągu roku około 1 tys. tuczników, które sprzedają w wadze 110 kg bezpośrednio do zakładów mięsnych.    Paulina...
W Niemczech ograniczono import żywca z Belgii i Holandii ze względu na nadwyżkę lokalnego towaru. Na rynku można zauważyć słabe zainteresowanie wieprzowiną ze strony handlu. Mimo rozpoczęcia sezonu grillowego popyt wzrósł nieznacznie. 
 
Oczekuje się, że w kolejnych tygodniach popyt na wieprzowinę się poprawi, a to przełoży się na wzrost cen żywca.
 
W ostatnich niemieckich notowaniach dużej giełdy z 11 maja cena pozostała bez zmian na poziomie 1,80 euro za kg (wbc). 
 
W Polsce średnia cena tuczników w klasie E wynosi około 8 zł za kg i nie pokrywa ona wysokich kosztów produkcji.
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego w pierwszym tygodniu maja, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wyniosła 6,70 zł za kg. Była ona o 3% niższa niż tydzień wcześniej i o 1% niż na początku kwietnia, a także o 34% wyższa niż przed rokiem. 
 
W tym samym czasie zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 9,87 zł za kg. Było to o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem. Cena półtusz była jednocześnie o 36% wyższa niż przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu