Chiny importują coraz więcej wieprzowiny z USA

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
03-09-2020,9:00 Aktualizacja: 02-09-2020,20:05
A A A
Stany Zjednoczone w ostatnim tygodniu sierpnia wyeksportowały do Chin o ponad 72% więcej wieprzowiny w porównaniu z poprzednim tygodniem. Tym samym do Państwa Środka trafiło 11,2 tys. ton mięsa wieprzowego. 
 
Amerykańscy eksporterzy wieprzowiny nadal zwiększają swoją obecność na rynku chińskim – informuje euromeatnews.com.
 
Według najnowszego raportu Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w ostatnim tygodniu sierpnia z USA do Chin trafiło 11,2 tys. ton wieprzowiny, to o 72,3% więcej niż przed tygodniem, kiedy chińscy importerzy kupili 6,5 tys. ton wieprzowiny.
 
produkcja wieprzowiny w Rosji, cena wieprzowiny, eksport do krajów azjatyckich, ASF, zwiększenie stada podstawowego

Cena i eksport rosyjskiej wieprzowiny znacząco wzrosły

Wieprzowina w Rosji od początku bieżącego roku podrożała o 50%. Jej eksport w wyniku rosnącego popytu z Azji Południowo-Wschodniej ma przekroczyć do końca roku 100 tys. ton.   Ceny wieprzowiny w Rosji od początku roku wzrosły o połowę do...
Pochodziła ona głównie z Ameryki Północnej. W czołówce importerów tuż za Chinami uplasował się Meksyk, który sprowadził łącznie 10,7 tys. ton wieprzowiny.
 
Na trzecim miejscu znalazła się Kanada, do której trafiło 6,6 tys. ton tego rodzaju mięsa, a dalej Japonia z wynikiem 3,3 tys. ton i Korea Południowa, która sprowadziła 1,9 tys. ton. 
 
Łącznie dostawy północnoamerykańskiej wieprzowiny osiągnęły poziom 32,6 tys. ton. Jest to o 2% więcej niż w zeszłym tygodniu. 
 
Amerykańscy eksporterzy nadal liczą na znaczną sprzedaż do Chin. Sprzyja temu umowa handlowa podpisana w styczniu 2020 r. oraz duże zapotrzebowanie na białko zwierzęce w krajach azjatyckich. 
 
Szacunki mówią, że deficyt wieprzowiny w Chinach w tym roku sięga około 4 mln ton.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu