Coraz dłuższa lista państw, do których trafiło mięso z chorych krów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Łukasz Osiński PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-02-2019,15:00 Aktualizacja: 01-02-2019,15:06
A A A

Mięso z nielegalnego uboju krów w rzeźni w Polsce trafiło do 14 państw Unii Europejskiej, w tym do Polski - poinformowała w piątek na konferencji prasowej Anca Paduraru, rzeczniczka Komisji Europejskiej.

Oprócz naszego kraju to: Czechy, Estonia, Finlandia, Francja, Węgry, Litwa, Łotwa, Portugalia, Rumunia, Hiszpania, Szwecja, Niemcy i Słowacja. Trwa weryfikacja tego, gdzie mogło trafić mięso z nielegalnego uboju, więc lista może się jeszcze zmienić.

mięso z nielegalnego uboju, mięso z chorych krów, Didier Guillaume, ruokavirasto

Mięso z chorych krów z Polski znajdowane w kolejnych krajach

Francuskie służby sanitarne znalazły 795 kg mięsa chorych krów z Polski w 9 firmach - poinformował Didier Guillaume, minister rolnictwa i gospodarki żywnościowej. Towar z nielegalnego uboju trafia też do utylizacji na Litwie i w Finlandii. -...

Rzeczniczka podkreśliła, że KE pozostaje w bliskim kontakcie z polskimi władzami, a sprawa jest badana. Wskazała, że wycofywanie mięsa z obrotu i jego utylizacja trwa. W poniedziałek do Polski przylecą inspektorzy KE, aby zbadać sprawę nielegalnego uboju krów. Ich misja potrwa do 8 lutego.

Chodzi o nielegalny ubój chorych krów, który odbywał się w nocy bez nadzoru weterynaryjnego w rzeźni w powiecie Ostrów Mazowiecka.

W sprawie wypowiedział się też Vytenis Andriukaitis, unijny komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności. - Moje służby pozostają w stałym kontakcie z polskimi władzami. Uważnie śledzę tę sprawę i poprosiłem inspektorów z mojego zespołu, aby w poniedziałek byli w Polsce i ocenili sytuację na miejscu - poinformował.

Wezwał też polskie władze do zastosowania "skutecznych, szybkich i odstraszających kar" wobec sprawców.

Główny Lekarz Weterynarii, Paweł Niemczuk, Jarosław Piunkas, Główny Inspektor Sanitarny, jakość mięsa

Mięso z nielegalnego uboju trafiło do obrotu. Ale inspekcja uspokaja

Mięso z nielegalnego uboju trafiło do 10 krajów oraz do ok. 20 punktów w Polsce. Jest ono obecnie wycofywane, mięso w sklepach jest bezpieczne - poinformował na konferencji prasowej Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk....

Na prośbę KE Polska uruchomiła 29 stycznia system szybkiego ostrzegania dotyczący żywności i paszy oraz poinformowała państwa członkowskie o wydarzeniach. System ten pozwala na śledzenie transportu mięsa i wycofywanie go z obrotu. Polskie władze poinformowały też KE, że rzeźnia została zamknięta.

Według unijnego prawa, przed ubojem wszystkie zwierzęta muszą przejść kontrolę w obecności lekarza weterynarii. Mięso musi zostać poddane badaniu przez lekarza weterynarii także bezpośrednio po uboju.

Mięso nie może zostać uznane za zdatne do spożycia, jeżeli zwierzę cierpi na choroby. Wszelkie mięso przeznaczone do spożycia przez ludzi, w przypadku którego nie ma pełnej gwarancji zgodności z przepisami UE, musi zostać natychmiast wycofane z rynku, zwłaszcza gdy nie ma pewności, że nie stanowi ono zagrożenia dla zdrowia zwierząt lub zdrowia publicznego.
 

Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA