Lista produktów tradycyjnych może być niebawem jeszcze dłuższa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Rafał Grzyb PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
05-03-2018,9:55 Aktualizacja: 05-03-2018,10:31
A A A

Kiełbasa tradycyjnie wyrabiana, miód ze spadzi iglastej z Harbutowic, święconka, grulownik-tworoźnik spiski oraz sołdra-sołdrzyna spiska - to kolejni małopolscy kandydaci na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez resort rolnictwa.

Produkty rekomenduje Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego. Teraz decyzję o ich wpisaniu do grona przysmaków podejmie resort. Wojciech Kozak, szef rady i wicemarszałek Małopolski powiedział, że rekomendacja jest formą docenienia lokalnych producentów żywności, którzy dokładają starań, by ich produkty były zawsze najwyższej jakości.

promocja polskiej żywności na węgrzech, budapeszt, węgry, kampania polskie dni, Polska Agencja Inwestycji i Handlu

Bratankowie próbują polskich przysmaków. Jest w czym wybierać

Do 22 października w Budapeszcie trwa promocja produktów spożywczych z metką "made in Poland". Klienci największej węgierskiej sieci handlowej mogą spróbować i kupić wędliny, nabiał, napoje, dżemy, słodycze czy sery...

Małopolska należy do ścisłej czołówki regionów w Polsce pod względem liczby unikalnych regionalnych produktów wpisanych na listę. 203 przysmaki dają województwu drugie miejsce. Liderem jest Podkarpacie - 222.

Małopolska jest też krajowym liderem pod względem liczby produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. 12 z 40 zarejestrowanych polskich wyrobów pochodzi właśnie z tego województwa.

Wśród nowych rekomendacji na listę jest kiełbasa tradycyjnie wyrabiana, której pochodzenie sięga XVI wieku i związane jest z tradycjami masarskimi w gminie Liszki i Czernichów.

Kolejny produkt to miód ze spadzi iglastej z Harbutowic, który charakteryzuje się intensywną barwą, smakiem i aromatem. Produkt jest wizytówką wsi Harbutowice, w której pszczelarstwo ma ponad 150-letnią tradycję.

żywność, małopolskie, Małopolski Festiwal Smaku, smak kontrolowany, festiwal

Spróbuj regionalnych przysmaków pamiętających czasy PRL-u

Aromatyczny filet z pstrąga ojcowskiego na kapuście charsznickiej, puszyste pierogi z bryndzą podhalańską, miodowa szarlotka z jabłek łąckich - tych i wielu innych małopolskich przysmaków będzie można spróbować...

Grulownik-tworoźnik spiski to jeden z tradycyjnych wypieków na polskim Spiszu. Wyrabia się go z mąki jęczmiennej, gruli, czyli ugotowanych, gniecionych ziemniaków oraz twarogu. Podawany jest najlepiej z kawą zbożową.

Sołdra-sołdrzyna spiska to szynka wędzona z kością, której nazwa sięga XVI wieku (zachowała się głównie na Spiszu i Orawie). Wyrabia się ją z nóg wieprzowych, obsuszanych i wędzonych na strychu przy kominie z uchylonym otworem dymnym.

Święconka (święcelina) to kolejny tradycyjny produkt ze Spisza, spożywany przez mieszkańców tamtejszych wsi podczas świąt Wielkiej Nocy. Jedzony na ciepło i zimno, składa się z jajek, wędlin oraz chrzanu. Dodatki stanowią suszone owoce: śliwki, gruszki i jabłka, buraki ćwikłowe, a także przyprawy.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu