Lista produktów tradycyjnych może być niebawem jeszcze dłuższa
Kiełbasa tradycyjnie wyrabiana, miód ze spadzi iglastej z Harbutowic, święconka, grulownik-tworoźnik spiski oraz sołdra-sołdrzyna spiska - to kolejni małopolscy kandydaci na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez resort rolnictwa.
Produkty rekomenduje Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego. Teraz decyzję o ich wpisaniu do grona przysmaków podejmie resort. Wojciech Kozak, szef rady i wicemarszałek Małopolski powiedział, że rekomendacja jest formą docenienia lokalnych producentów żywności, którzy dokładają starań, by ich produkty były zawsze najwyższej jakości.
Bratankowie próbują polskich przysmaków. Jest w czym wybierać
Małopolska należy do ścisłej czołówki regionów w Polsce pod względem liczby unikalnych regionalnych produktów wpisanych na listę. 203 przysmaki dają województwu drugie miejsce. Liderem jest Podkarpacie - 222.
Małopolska jest też krajowym liderem pod względem liczby produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. 12 z 40 zarejestrowanych polskich wyrobów pochodzi właśnie z tego województwa.
Wśród nowych rekomendacji na listę jest kiełbasa tradycyjnie wyrabiana, której pochodzenie sięga XVI wieku i związane jest z tradycjami masarskimi w gminie Liszki i Czernichów.
Kolejny produkt to miód ze spadzi iglastej z Harbutowic, który charakteryzuje się intensywną barwą, smakiem i aromatem. Produkt jest wizytówką wsi Harbutowice, w której pszczelarstwo ma ponad 150-letnią tradycję.
Spróbuj regionalnych przysmaków pamiętających czasy PRL-u
Grulownik-tworoźnik spiski to jeden z tradycyjnych wypieków na polskim Spiszu. Wyrabia się go z mąki jęczmiennej, gruli, czyli ugotowanych, gniecionych ziemniaków oraz twarogu. Podawany jest najlepiej z kawą zbożową.
Sołdra-sołdrzyna spiska to szynka wędzona z kością, której nazwa sięga XVI wieku (zachowała się głównie na Spiszu i Orawie). Wyrabia się ją z nóg wieprzowych, obsuszanych i wędzonych na strychu przy kominie z uchylonym otworem dymnym.
Święconka (święcelina) to kolejny tradycyjny produkt ze Spisza, spożywany przez mieszkańców tamtejszych wsi podczas świąt Wielkiej Nocy. Jedzony na ciepło i zimno, składa się z jajek, wędlin oraz chrzanu. Dodatki stanowią suszone owoce: śliwki, gruszki i jabłka, buraki ćwikłowe, a także przyprawy.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś