Ministerialna Lista Produktów Tradycyjnych rośnie w szybkim tempie. Dwanaście kolejnych przysmaków zamierza zgłosić województwo świętokrzyskie.
Ministerialna Lista Produktów Tradycyjnych rośnie w szybkim tempie. Dwanaście kolejnych przysmaków zamierza zgłosić województwo świętokrzyskie.
Konkurs na opracowanie wniosków o wpis na listę ogłosił Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach w ramach projektu "Świętokrzyska Kuźnia Smaków". Zwyciężyła oferta tamtejszej izby rolniczej.
Wnioski dotyczą: chleba mieszanego koprzywnickiego, moreli sandomierskiej, zaleszczyckiej, miodu akacjowego z Łążka, chleba "Skarbczak", kaszy gryczanej palonej z Antoniowa, chrzanu świętokrzyskiego, jacentowskiego barszczu z kapustą, konfitury z zielonych orzechów, miodu spadziowego z drzew iglastych z Puszczy Jodłowej, miodu nektarowo-spadziowego napękowskiego, salcesonu bęczkowskiego i daleszyckiej szynki z beczki.
Przed wpisaniem na LPT wyroby muszą być zaopiniowane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Po uzyskaniu pozytywnej oceny izby oraz zespołu opiniującego w urzędzie marszałkowskim wnioski będą przekazane do rozpatrzenia przez ministerstwo rolnictwa.
Prowadzona przez resort lista rośnie w szybkim tempie i jest już na niej 1341 produktów z całej Polski - najwięcej (173) z Podkarpacia.