Grupa Gobarto zaprezentowała jedną z największych ferm macierzystych w Polsce
Grupa Gobarto zaprezentowała jedną z najbardziej zaawansowanych technologicznie i największych ferm macior w Polsce. Znajduje się ona w województwie lubuskim.
Inwestycja będzie produkować ponad 200 000 warchlaków rocznie, które trafią do współpracujących z firmą rolników.

Tuczniki w UE drożeją. A w Polsce?
Inwestycja Grupy Gobarto to realizacja celu spółki, którym jest kompleksowa odbudowa sektora trzody chlewnej oraz odpowiedź na dynamicznie rosnący import warchlaków do Polski. Tylko w 2024 roku z Danii sprowadzono ich ponad 7,2 mln sztuk.
Nowa ferma ma za zadanie wzmocnić krajową produkcję i zapewnić powtarzalną jakość warchlaków przeznaczonych do tuczu, co ma strategiczne znaczenie dla stabilności i niezależności polskiego sektora wieprzowiny.
Grupa Gobarto rozwija zintegrowany model produkcji „od pola do stołu” obejmujący własne areały uprawne, fermy, zakład ubojowy w Grąbkowie, 16 centrów dystrybucji oraz 4 biogazownie.
Uroczysta prezentacja inwestycji zgromadziła przedstawicieli władz, wykonawców i partnerów handlowych. Jak podkreślali przedstawiciele Gobarto, to nie tylko ważny krok technologiczny, ale także wyraz długofalowego zaangażowania w rozwój polskiego rolnictwa.
– Ferma została zaprojektowana przy wykorzystaniu wiedzy i doświadczeń naszych specjalistów oraz najlepszych, światowych rozwiązań technologicznych. Jest też niezbędnym ogniwem większego systemu, jaki budujemy w sektorze produkcji mięsa czerwonego w naszym kraju – mówił Jacek Jagiełłowicz, prezes Agro Gobarto, dodając:

Sytuacja dla polskich hodowców świń będzie się poprawiać?
– Warchlaki trafiają do partnerów w ramach programów Gobarto 500 i Gobarto Tucz, których celem jest kompleksowa współpraca z polskimi producentami świń, oferująca im know-how, stabilność finansową oraz wsparcie w rozwoju własnej infrastruktury.
Uniezależnią się od importu?
Polska jest obecnie drugim największym importerem duńskich warchlaków. Duża część produkowanego w kraju mięsa wieprzowego opiera się na zwierzętach z zagranicy, a to powoduje zależność od niestabilnej sytuacji na międzynarodowych rynkach.
– Nasza inwestycja to nie tylko kolejny punkt na mapie infrastruktury Grupy Gobarto, ale przede wszystkim strategiczny krok w stronę budowy krajowej niezależności w produkcji trzody chlewnej – powiedział Marcin Śliwiński, Prezes Gobarto S.A, dodając:
– Ta nowoczesna ferma to odpowiedź na rosnące potrzeby rynku, ale też dowód na to, że polski przemysł mięsny może rozwijać się w sposób innowacyjny, odpowiedzialny i zrównoważony.
Ferma została zaprojektowana z myślą o zapewnieniu stałej, powtarzalnej jakości warchlaków, która pozwala hodowcom skuteczniej planować produkcję i kontrolować jej opłacalność.
Wysoki poziom bioasekuracji, nowoczesne systemy zarządzania stadem oraz starannie dobrany materiał genetyczny pozwolą ograniczyć ryzyko chorób, zapewnić jednorodność partii i utrzymać przewidywalne parametry wzrostu.
Przy obiekcie funkcjonować będzie również biogazownia zapewniająca ciepło oraz energię dla fermy.