Wartość eksportu żywności rośnie z roku na rok

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-10-2020,10:00 Aktualizacja: 24-10-2020,10:17
A A A

Od stycznia do sierpnia włącznie sprzedaż polskiej żywności osiągnęła wartość 21,9 mld euro - o 6 proc. wyższą niż rok wcześniej - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Ośrodek dodaje, że tempo wzrostu wywozu przewyższa dynamikę wzrostu importu, co sprawia, że Polska umacnia swoją pozycję jako eksportera netto.

marnowanie żywności, PROM, Instytut Ochrony Środowiska, Krystian Szczepański

Miliony ton żywności trafiają do koszy. Specjalny projekt ma to zmienić

Od ponad dwóch lat realizowany jest projekt badawczy - Program Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności (PROM), który ma zbadać skalę marnowania żywności w Polsce - poinformował Instytutu Ochrony Środowiska. Do tej pory w...

KOWR ocenia, że tak dobre wyniki eksportu żywności zostały osiągnięte dzięki dobrej sprzedaży produktów w pierwszym kwartale oraz w czerwcu i lipcu. Do wzrostu wysyłek przyczyniła się także deprecjacja waluty krajowej względem euro i dolara amerykańskiego, mające miejsce w pierwszym kwartale i nadal korzystny dla eksporterów kurs złotego od kwietnia do sierpnia.

Z danych wynika, że dynamika wzrostu eksportu przewyższała tempo wzrostu importu, w rezultacie dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się w porównaniu z tym samym okresem 2019 r. o 10,1 proc., osiągając 7,4 mld euro.

W pierwszych ośmiu miesiącach podobnie jak w poprzednich latach, produkty rolno-spożywcze były sprzedawane przede wszystkim na rynek unijny. Dostawy do krajów UE wygenerowały 17,5 mld euro (wzrost o 3 proc.), co stanowiło 80 proc. przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych ogółem.

KOWR zauważa, że w tym roku obserwowany jest również dość silny wzrost wywozu na rynki pozaunijne, co oznacza, że rodzime firmy intensywnie poszukują nowych rynków zbytu. W omawianym czasie wysłano z Polski produkty rolno-spożywcze o wartości 4,4 mld euro wobec 3,8 mld euro przed rokiem (wzrost o 18 proc.).

Rodzimymi sztandarowymi produktami w eksporcie rolno-spożywczym są: mięso, owoce, warzywa, produkty zbożowe i mleczne, a także słodycze.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu

WAŻNE TERMINY