"Smarowidła" i marynaty pod lupą. Co wyszło z kontroli?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
29-06-2020,10:40 Aktualizacja: 29-06-2020,10:44
A A A

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki przeprowadzonych w pierwszym kwartale kontroli jakości tłuszczów do smarowania oraz przetworów warzywnych, w tym oferowanych w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.

Sprawdzanie jakości tłuszczów do smarowania objęło 18 producentów miksów tłuszczowych, tłuszczów do smarowania i margaryn.

IJHAR-S, inspekcja handlowa, jakość artykułów rolno-spożywczych

IJHAR-S zmienia strukturę i będzie gotowa do nowych zadań

Dostosowania struktury organizacyjnej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych do nowych zadań - zakłada projekt nowelizacji rozporządzenia ministra rolnictwa. "W związku z przejęciem przez IJHAR-S z dniem 1 lipca części...

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 28 partii, z których z uwagi na niewłaściwą konsystencję zakwestionowano 3 (10,7 proc.).

"Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 42 partiach, z czego 8 zakwestionowano (19 proc.). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. zawyżonej zawartości tłuszczu i zaniżonej zawartości wody" - wymienia IJHAR-S.

Oznakowaniu przypatrywano się w przypadku 40 partii, z czego w 10 stwierdzono nieprawidłowości (25 proc.). Dotyczyły m.in.:

  • braku obowiązkowej deklaracji zawartości tłuszczu
  • umieszczenia na froncie miksu tłuszczowego określenia "osełka" (kojarzonego z masłem) przy jednoczesnym podaniu nazwy rodzajowej danego produktu w innym polu widzenia
  • wyszczególnienia w wykazie składników surowców, których nie wykorzystano w produkcji
  • stosowania informacji "bogata w masło" na miksie tłuszczowym zawierającym minimalną 10-proc. zawartość tłuszczu mlecznego (tj. na 60 proc. tłuszczu ogółem zawartość tłuszczu mlecznego wynosiła jedynie 6 proc.).

Polska Smakuje w turystyce, Polska Organizacja Turystyczna, patriotyzm zakupowy

Polska Smakuje w turystyce. Kupujmy nasze produkty

- Prezydent Andrzej Duda wyszedł z inicjatywą bonu turystycznego, a my umożliwiliśmy rolnikom sprzedawanie produktów żywnościowych wytworzonych w gospodarstwie. To idealne połączenie - uważa Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Jak...

Kontrola jakości handlowej przetworów warzywnych (kiszonek, marynat, warzyw konserwowych i chrzanu) objęła 64 podmioty (w tym 5 prowadzących działalność w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego).

Ze 107 partii sprawdzanych pod kątem cech organoleptycznych, z uwagi na niewłaściwy smak i obecność ciała obcego, zakwestionowano 2 (1,9 proc.). Natomiast w zakresie parametrów fizykochemicznych "pod lupę" trafiły 133 partii, z czego 13 zakwestionowano (9,8 proc.).

"Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły niezgodnej z deklaracją masy netto po odcieku, ilościowej zawartości składnika charakterystycznego, zawartości soli i ekstraktu, a także obecności zanieczyszczeń organicznych" - wskazuje Inspekcja.

Nieprawidłowości w oznakowaniu wykryte w 55 ze 154 sprawdzanych partii (35,7 proc.) dotyczyły m.in.:

  • użycia nazwy wyrobu gotowego nieadekwatnej do jego składu
  • braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców
  • braku informacji o zastosowanej metodzie utrwalania
  • użycia określenia "tradycyjny" przy stosowaniu dodatków
  • wskazania niezgodnego z prawdą pochodzenia produktu
  • podania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, dacie minimalnej trwałości i ilości nominalnej
  • nieczytelnego oznakowania (w tym zastosowania zbyt małej czcionki)

    Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement