Bez wody nie ma rolnictwa. Jak ją zatrzymywać?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
09-07-2021,7:30 Aktualizacja: 09-07-2021,7:41
A A A

Rozpoczęły się konsultacje społeczne w sprawie ważnego dla rolników Programu przeciwdziałania niedoborowi wody. Jego głównym celem jest zwiększenie retencji wodnej w Polsce.

Autorzy przekonują też, że wdrożenie programu będzie miało nie tylko pozytywny wpływ na gospodarkę wodną, poprzez ograniczenie ryzyka powodziowego i łagodzenie skutków suszy, ale również zwiększy się odporność gospodarki, rolnictwa, środowiska i społeczeństwa na zmiany klimatyczne.

susze, powodzie, magazynowanie wody, Zbigniew Popek, gospodarka wodna

Brak wody coraz bardziej odczuwalny. A ma być jeszcze gorzej

Żeby zapobiegać i powodziom, i suszom - potrzebne jest odpowiednie magazynowanie wody. - Holendrzy renaturyzują rzeki i odtwarzają tereny zalewowe. Musimy robić to samo - ocenia dr hab. Zbigniew Popek z SGGW. W wielu regionach Polski coraz bardziej...

- Susze, powodzie i podtopienia to zjawiska coraz częściej pojawiające się na skutek zmian klimatu, dlatego każde działanie mające na celu przeciwdziałanie ich skutkom jest kluczowe dla bezpieczeństwa mieszkańców Polski. Prowadzone konsultacje społeczne dają jasny sygnał do tego, abyśmy wspólnymi siłami walczyli o lepszą przyszłość dla nas wszystkich, ponieważ bez wody nie ma życia - podkreślił wiceminister infrastruktury Marek Gróbarczyk.

To właśnie ten resort jest odpowiedzialny za program. Z projektem można się zapoznać i przekazać uwagi czy zastrzeżenia (elektronicznie, tradycyjną pocztą lub osobiście w resorcie) do 26 lipca. Dokument dostępny jest tutaj.

Jak już niejednokrotnie pisaliśmy, Polska należy do grupy państw zagrożonych deficytem wody. A jednocześnie magazynuje ją w zbiornikach retencyjnych na poziomie ok. 4 mld m sześc., co stanowi tylko ok. 6,5 proc. objętości średniorocznego odpływu rzecznego. Tymczasem warunki fizyczne i geograficzne Polski stwarzają możliwości retencjonowania na poziomie ok. 15 proc.

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Advertisement