Wzrost cen tuczników wyhamował?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
11-04-2022,10:05 Aktualizacja: 11-04-2022,13:45
A A A
Cena tuczników w Unii Europejskiej w ostatnich tygodniach mocno wzrosła. Jednak w ostatnim notowania świń wyhamowały. 
 
Dynamika wzrostu cen tuczników w krajach Unii Europejskiej w 14 tygodniu bieżącego roku spadła. Największe podwyżki w skupie świń odnotowano w Hiszpanii. Wyniosły one 8 centów za kg i są efektem niskiej podaży żywca wieprzowego. 
 
W Danii ze względu na ożywiony handel mięsem zwiększono ceny o 7 centów za kg. We Francji i Austrii notowania świń wzrosły o 4 centy za kg, a w Belgii zostały one bez zmian. Z kolei w Holandii, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, ceny spadły o 3 centy za kg.
 
Polski Związek Niezależnych Producentów Świń, zboże, eksport zbóż, ziarno, trzoda chlewna, pasze, żywienie świń,

Hodowcy świń w końcu się zjednoczą?

Hodowcy i producenci świń, którzy są właścicielami swoich zwierząt, indywidualni i zrzeszeni w grupach, produkujący w cyklu otwartym i zamkniętym. Wszyscy mogą przystąpić do powstałego Polskiego Związku Niezależnych Producentów Świń....
Sytuacja ta według ekspertów rynku jest spowodowana złą pogodą oraz brakiem akceptacji wzrostu cen produktów wieprzowych przez sieci handlowe i eksporterów. 
 
Ich zdaniem jest potrzebny okres przejściowy na wynegocjowanie nowych kontraktów na zmienionych warunkach. Nowe umowy z sieciami, rozpoczynający się sezon grillowy, sezon turystyczny w połączeniu z mniejszą podażą żywca mogą spowodować dalsze wzrosty cen.
 
Jest to konieczne do zapewnienia opłacalności produkcji hodowcom świń przy rosnących cenach pasz, energii i gazu.
 
Na ostatniej dużej giełdzie w Niemczech z dnia 6 kwietnia cena tuczników została utrzymana na poziomie z tygodnia poprzedniego i wyniosła 1,95 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę daje to około 9,06 zł. 
 
W Polsce podwyżka cen skupu świń w ostatnim okresie nie była tak mocna jak w liczących się krajach unijnych. Hodowcy za klasę E uzyskiwali od kilku tygodni średnio 8,50 zł za kg.
 
Duże wzrosty kosztów produkcji spowodowały, że obecne ceny skupu żywca nie umożliwiają szybkiego odrobienia poniesionych wcześniej strat. Wielu hodowców nadal rozważa likwidację produkcji świń, co może w konsekwencji doprowadzić do jeszcze większego ograniczenia krajowego pogłowia.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu