Rzeźnie w USA odbudowują potencjał produkcyjny

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
17-06-2020,9:45 Aktualizacja: 17-06-2020,9:45
A A A
Przetwórstwo wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych sukcesywnie się zwiększa. Na początku czerwca liczba ubitych tuczników była większa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
 
Amerykański rynek trzody chlewnej zachwiał się wiosną, kiedy to z powodu pandemii koronawirusa nastąpił gwałtowny spadek zdolności produkcyjnej zakładów przetwórstwa wieprzowiny.
 
Największy problem odnotowano w Ameryce Północnej. Głównym czynnikiem ograniczającym produkcję zakładów były infekcje wśród pracowników, czasowe zamknięcia rzeźni oraz konieczność zachowania odpowiedniego dystansu.
 
eutanazja tuczników w USA, nadprodukcja trzody chlewnej, koronawirus, problem ze sprzedażą do rzeźni,

Masowa eutanazja świń w USA

Pandemia koronawirusa w USA doprowadziła do zamknięcia wielu ubojni. Rolnicy w efekcie nie mają gdzie odstawiać zwierząt i są zmuszeni do ich eutanazji.    Kryzys na amerykańskim rynku wieprzowiny rozpoczął się w połowie kwietnia, kiedy...
Sekretarz rolnictwa z USA, Sonny Perdue ogłosił, że przetwórstwo wieprzowiny w tym kraju działa na poziomie 95% mocy jaką uzyskiwały zakłady w 2019 r. – informuje portal warchlaki.com.pl na podstawie PigProgress.
 
W minionym tygodniu ubito 2,452 mln tuczników. Było to o 42 tys. więcej jak w tym samym okresie zeszłego roku. 
 
Wynik ten został osiągnięty mimo zamknięcia zakładu przetwórstwa wieprzowiny Tyson Foods.
 
Departament Rolnictwa USA w dniu 4 czerwca zatwierdził wsparcie dla producentów w wysokości ponad 545 mln dolarów. 
 
Pomoc finansowa jest przyznawana rolnikom, którzy są stratni z powodu spadku cen minimum o 5% oraz ponieśli dodatkowe koszty niższego popytu, nadwyżki produkcji i zakłóceń w dostawach towaru.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA