Produkcja wieprzowiny wzrośnie. Znamy prognozę na 2017 rok

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
28-11-2016,14:20 Aktualizacja: 28-11-2016,15:06
A A A
Światowa produkcja wieprzowiny w 2017 roku wzrośnie o 3 proc. do rekordowej ilości 111 mln ton. Powodem wzrostu będzie zwiększona produkcja w Chinach oraz w USA, Brazylii i Rosji – prognozuje Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). 
 
Prognozowana wysoka cena żywca wieprzowego w Państwie Środka w 2017 r. będzie stymulowała wzrost pogłowia świń w tym kraju. Podobne trendy dotyczyć będą również Brazylii, gdzie dodatkowo zwiększenie produkcji wieprzowiny umożliwi wzrost popyt na to mięso – czytamy na stronie internetowej Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. 
 
wzrost cen wieprzowiny, trzoda chlewna, tuczniki

Cena tuczników pnie się w górę

Popyt na tuczniki w Niemczech jest większy niż podaż. W związku z tym w notowaniach z 16 listopada br. ich cena wzrosła o 2 centy do wysokości 1,54 euro za kilogram wagi bitej ciepłej – informuje Krajowy Związek Pracodawców...
 
Z kolei Rosja będzie kontynuowała program dążenia do samowystarczalności w produkcji wieprzowiny przez inwestycje w nowe fermy oraz poprawę efektywności produkcji. Jednak na przeszkodzie szybkiej odbudowy tej branży będzie stało rozprzestrzenianie się wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF).
 
Według prognozy w 2017 r. światowa podaż wieprzowiny również wzrośnie i zostanie zagospodarowana przez zwiększający się popyt w szczególności rynków azjatyckich.
 
Eksport wieprzowiny w tym okresie osiągnie rekordową ilość 8,6 mln ton, a Chiny pozostaną na pozycji lidera importującego największą ilość tego mięsa w następnym roku. 
 
Prognozuje się, że w USA produkcja wieprzowiny zwiększyć się o blisko 4 proc. i osiągnie poziom 11,7 mln ton, a jej eksport wzrośnie o 4 proc. do poziomu 2,4 mln ton. 
 
Niskie ceny oraz zakładany spadek kursu dolara do innych walut poprawi konkurencyjność amerykańskiej wieprzowiny na wielu rynkach.
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA