Duńscy producenci otrzymają dwie różne ceny za tuczniki

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
02-12-2020,8:00 Aktualizacja: 01-12-2020,14:06
A A A
Danish Crown będzie odbierał tuczniki w dwóch kategoriach A i B. Za kategorię B producenci otrzymają 142 korony duńskie (DKK), czyli o około 85 zł za sztukę mniej. 
 
Potwierdzenie afrykańskiego pomoru świń (ASF) u naszego zachodniego sąsiada spowodowało, że trafia tam mniej tuczników pochodzących z Danii.
 
Tym samym podaż żywca na duńskim rynku wzrosła i do zakładów Danish Crown jest kierowane więcej zwierząt do uboju. 
 
Firma musiała zwiększyć wydajność i spodziewa się, że przed nowym rokiem zatrudni ponad 400 nowych pracowników – informuje portal 3trzy3.pl.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe, wieprzowina ena

Tuczniki w Polsce coraz tańsze

Cena żywca wieprzowego w trzecim tygodniu listopada spadły o kolejne 4%. Była ona jednocześnie o 9% niższa niż przed miesiącem oraz o 32% niższa niż przed rokiem.   Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w...
Zwiększono także liczbę zmian, tak aby tygodniowo można było ubić do 14 tys. świń więcej. Firma zdecydowała się ustalić dwa rodzaje cen w kategorii A i B. 
 
Świnie z kategorii B będą tańsze o 142 koron duńskich, czyli około 85 zł za sztukę. Cena ta obowiązuje od 30 listopada.
 
Przy obliczaniu wynagrodzenia za świnie z grupy A dla każdego członka, zostanie uwzględniona największa liczba świń dostarczonych w ciągu ostatnich dwóch lat podatkowych powiększona o 4%. 
 
Jeżeli producent odstawił 5 tys. świń w okresie 2018-2019 r. i 4 tys. świń w okresie 2019-2020 r., zostanie mu przyznany kontyngent 5,2 tys. świń A na okres 2020-2021.
 
Konieczność wprowadzenia takiego systemu wynika głównie z ograniczonych możliwości eksportu Danish Crown do krajów trzecich, na co wpływa zdolności przerobowych rzeźni oraz możliwości zamrażania i przechowywania w chłodniach. 
 
Firma obecnie osiągnęła szczyt produkcji, a ubite świnie muszą znaleźć kupców na rynku unijnym.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2020

Hoduj z głową świnie:

-Krajowe źródła biała

-Kiedy i gdzie giną prosięta

-Od wyproszenia do krycia

-Trudny rok

-Rozpoczął hodowlę od nowa

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2021

Hoduj z głową bydło:

-Co czeka rynek mleka

-Zmodernizowany opas

-Bydło na lekkie gleby

-Jak zasuszać krowy ?

-O laktację trzeba zadbać

 

PRENUMERATA