Zamknięte hotele to problem dla mleczarni. Chodzi o fachowców

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
30-12-2020,10:00 Aktualizacja: 30-12-2020,10:01
A A A

Serwisanci maszyn i urządzeń zakładów mleczarskich powinni móc korzystać z hoteli nawet w okresie narodowej kwarantanny. Ich brak na czas może wiele kosztować przedsiębiorców i rolników - przekonuje Polska Izba Mleka.

Agnieszka Maliszewska, dyrektor PIM wystosowała pismo interwencyjne do premiera Mateusza Morawieckiego oraz Grzegorza Pudy, ministra rolnictwa.

rynek mleka, branża mleczarska, ceny mleka, pandemia koronawirusa

Rynek mleka odporny na drugą falę pandemii koronawirusa

W ostatnich kwartałach ceny produktów mlecznych niewiele zmieniają się i są na ogół niższe niż przed pandemią. Oznacza to, że rynek pozostaje odporny na drugą falę pandemii - oceniają analitycy banku Credit Agricole. Wyraźnie tańsze...

Zaapelowała o natychmiastowe włączenie do grona osób (obok np. medyków) mogących korzystać z pobytu służbowego w hotelach (są zasadniczo zamknięte już od dłuższego czasu i przynajmniej do 17 stycznia) pracowników serwisu maszyn i urządzeń w zakładach i spółdzielniach mleczarskich.

"Zdecydowana większość obsługi tych urządzeń zapewniana jest przez międzynarodowe serwisy. Są to wyjątkowo precyzyjne urządzenia, których naprawa lub wymiana wiąże się z koniecznością obsługi przez wyspecjalizowany serwis producenta maszyn. Każdorazowe dłuższe unieruchomienie maszyn przetwórczych w sektorze mleczarskim generować może gigantyczne skutki finansowe dla przedsiębiorstwa, rolników i w efekcie gospodarki" - podała argumenty Maliszewska.

Jak wskazała, w czasie pandemii rolnicy i przetwórcy zapewniają ciągłość żywności na stołach. Trzeba zatem zatroszczyć się o to, żeby mogli ją produkować bez przeszkód.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA