PFHBiPM o gronkowcu złocistym

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
30-09-2020,15:05 Aktualizacja: 30-09-2020,15:05
A A A
Gronkowiec złocisty z łatwością rozprzestrzenia się podczas doju krów za pośrednictwem sprzętu udojowego oraz dłoni dojarzy. Jest bardzo odporny na antybiotykoterapię i działania obronne organizmu krów dlatego walka z nim jest trudna. 
 
Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty to gram-dodatni drobnoustrój zakaźny, który kolonizuje gruczoł mlekowy i może rozprzestrzeniać się przez sprzęt udojowy oraz obsługę – informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM). 
 
Patogen ten jest trudny w zwalczaniu, ponieważ cechuje się wysoką przeżywalnością w środowisku oraz znaczną odpornością na antybiotykoterapię oraz działania obronne organizmu krów.
 
korekcja racic, dobrostan krów, prezentacja poskromów Wopa, szkolenie,

Jak profesjonalnie zadbać o racice?

Kulawizny wywołują nie tylko ból, ale także generują straty związane z ograniczeniem produkcji mleka i zwiększonym brakowaniem krów. Dlatego profilaktyka racic jest jednym z punktów ograniczających straty i zwiększających...
Należy on do najczęściej występujących i najtrudniejszych do zwalczania patogenów wywołujących zapalenie wymienia.
 
Źródłem zakażeń są urządzenia udojowe, skóra wymienia i rąk dojarzy. Dlatego obsługa powinna używać rękawiczek gumowych, które ograniczają rozwlekanie infekcji i dezynfekować kubki udojowe po każdej krowie. 
 
Gronkowiec wywołuje zarówno zapalenia kliniczne jak i podkliniczne, które cechują się zmianami konsystencji mleka oraz wzrostem liczby komórek somatycznych (LKS).
 
Patogen po zainfekowaniu wymienia przemieszcza się w głąb miąższu gruczołu, a liczba bakterii w mleku jest dużo niższa niż podczas zapalenia wywołanego drobnoustrojami środowiskowymi.  
 
Gronkowiec może tworzyć w wymieniu mikroropnie, co powoduje wzrost LKS w mleku. Prowadzi on również do tworzenia się blizn w tkance, a w efekcie do unieczynnienia gruczołu mlekowego lub blokowania przewodów mlecznych.
 
Badanie laboratoryjne pozwala na wykrycie zakażenia na poziomie poniżej 70%. Dlatego eksperci z PFHBiPM zalecają aby analizę laboratoryjną mleka powtórzyć po 2-3 tygodniach. 
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA