Australia stawia na odbudowę pogłowia bydła

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
02-07-2020,13:30 Aktualizacja: 02-07-2020,9:56
A A A
Hodowcy z Australii chcą jak najszybciej zwiększyć liczbę stad bydła. Jest to odpowiedź na wzrost popytu na wołowinę, który wynika z kryzysu wywołanego wirusem afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Azji. 
 
Producenci bydła w Australii od 3 lat zmagają się ze suszą, którą w tym roku przerwały intensywne opady deszczu.
 
Pastwiska odżyły, a priorytetem hodowców stała się odbudowa pogłowia bydła. Według prognoz oczekuje się, że popyt na mięso wzrośnie w tym roku z powodu trwającego kryzysu ASF w Azji – informuje Euro Meat News.
 
cena wołowiny, żywiec wołowy, bydło rzeźne, skup bydła,

Ceny żywca i mięsa wołowego ustabilizowały się

Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że cena skupu bydła i sprzedaży wołowiny jest względnie stabilna. Notowania żywca są takie same jak przed tygodniem, a zbytu mięsa nieco wzrosły.   Cena żywca wołowego w...
Oznacza to jednak spadek produkcji wołowiny w tym roku. Wstępne prognozy zakładają obniżenie produkcji nawet o 16% do 2 milionów ton. 
 
Zmniejszona podaż wpłynęła na wzrost cen. Jeszcze kilka tygodni temu obawiano się, że niedawny spór handlowy między Australią a Chinami stłumi wzrost cen wołowiny.
 
Spór rozpoczął się po tym, jak Australia zażądała dochodzenia w sprawie przyczyn wybuchu pandemii koronawirusa.
 
W odwecie Chiny wprowadziły cła na niektóre produkty rolne, a także zakaz importu wołowiny z czterech australijskich zakładów przetwórczych.
 
W ubiegłym roku Australia uzyskała najwyższe przychody z eksportu wołowiny na świecie. Wygenerowany zysk osiągnął poziom 7,5 mln dolarów.
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jest sukces czy go nie ma?

-Eliminują muchy na dobre

-Kaszel w chlewni

-Cykl zamknięty na życie

-Koronowirus w wieprzowinie?

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wracamy do normalności

-Shredlage w praktyce

-Za i przeciw tłustej diecie

-Uwaga na stres cieplny

-Jak uniknąć podgrzania?

PRENUMERATA