Producenci mięsa, piwa i lodów zacierają ręce

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-05-2018,10:10 Aktualizacja: 08-05-2018,10:10
A A A

Już od 4-5 tygodni zapowiada się świetny sezon piwa, lodów i mięsa. Chwilo trwaj - mówią producenci. Zamiast boomu jest jednak stabilnie rosnąca sprzedaż

"Przegrali z pogodą - tak podsumowywali kilka sezonów niektórzy spożywcy. Ten poprzedni był wręcz wyjątkowo dotkliwy i jeszcze w maju były nie tylko przymrozki, ale także mrozy, a w kolejnych tygodniach często padało. Ten natomiast zapowiada się bajecznie" - czytamy w artykule "Pulsu Biznesu".

grill, mięso, piwo, zakupy, sprzedaż mięsa, karkówka, kiełbasa, wędliny

Sezon grillowy stymuluje sprzedaż mięsa

Marzec jest tradycyjnie miesiącem, w którym w ofercie wielu sklepów pojawia się oferta sezonowa grilli i akcesoriów do grillowania, a od kwietnia systematycznie rośnie intensywność zakupów tych produktów....

Dziennik pisze, że długi weekend majowy to tradycyjny początek sezonu dla browarników, producentów lodów i różnych mięs. W tym roku pierwsze grillowe zapachy rozchodziły się już w kwietniu i sezon trwa już ponad miesiąc. Będą więc produkcyjne, sprzedażowe i konsumpcyjne rekordy.

- Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to będzie świetny sezon dla małych browarów (...) - mówi Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.

Według PB, także najwięksi spodziewają się dobrego sezonu. - Danych sprzedażowych za kwiecień jeszcze nie mamy, ale dobra pogoda i słaby zeszłoroczny kwiecień sprawiają, że spodziewamy się lepszej sprzedaży w tym roku - dodaje Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego.

Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia, przyznaje, że wraz z piwem ruszyły zwiększone zakupy mięsne. Według niego sprzedaż rozkręca się stopniowo, coraz większy ruch firma notuje od około czterech tygodni.

- Kwiecień był piękny i oby pozwolił nadrobić to, co tracimy przez niehandlowe niedziele - mówi natomiast Zbigniew Grycan, właściciel Lodziarni Firmowych Grycan.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu