Polska żywność cieszy się coraz lepszą opinią na świecie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
14-10-2015,12:45 Aktualizacja: 14-10-2015,21:18
A A A

Centrum Kompetencji Puławy opublikowało raport, z którego wynika, że nasz kraj może stać się europejskim centrum produkcji i przetwórstwa żywności.

Dużą rolę ma tu do odegrania branża nawozów. - Chodzi o dostosowanie produkowanych przez Grupę Azoty nawozów do potrzeb rolników, z uwzględnieniem rygorystycznych przepisów unijnych w kwestii ochrony środowiska - mówi Programowi Pierwszemu Polskiego Radia współautor raportu, prof. Janusz Igras, dyrektor naukowy Instytutu Nowych Syntez Chemicznych w Puławach.

Bezpieczeństwo żywnościowe fundamentem nowoczesnego państwa

Chociaż Polska już dziś jest jednym z najważniejszych eksporterów żywności w Unii Europejskiej, to eksperci wróżą nam dalszą ekspansję i umacnianie pozycji. Naszą siłą jest przede wszystkim dobra jakość i konkurencyjna cena...

Ekspert podkreśla, że placówka ściśle współpracuje z Grupą Azoty, a za pomocą nowych metod wytwarzane są nowoczesne nawozy mineralne. - Z jednej strony zapewniamy nawozy w formule, która optymalnie oddziałuje na ilość i jakość plonów, z drugiej zaś technologie, które są połączone z systemami doradztwa - mówi profesor.

Radiowa "Jedynka" informuje, że polscy rolnicy chętnie korzystają z tych wynalazków i bardziej decyduje jakość środków do produkcji niż cena. - Rolnicza przestrzeń Polski nie jest skażona. Mamy bardzo czyste środowisko, a rolnictwo nigdy nie było u nas bardzo intensywne. Gleby nie zostały przenawożone, a tymczasem większość krajów "starej" Unii w pewnym momencie doprowadziła je do stanu załamania - przekonuje Igras.

To wszystko sprawia, że polska żywność jest bardzo dobrej jakości. Doceniają to nie tylko rodzimi konsumenci. W tym roku szacuje się, że wartość eksportu naszych produktów rolno-spożywczych wyniesie 25 mld euro. I to mimo rosyjskiego embarga...

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu