Gospodarstwa pod lupą sanepidu

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
30-04-2017,16:00 Aktualizacja: 30-04-2017,13:33
A A A

Jedno z oczek gęstego sita kontroli, jakim poddawane są rolnicy, stanowi inspekcja sanitarna. Co ją interesuje? W jaki sposób gospodarstwa są typowane do kontroli? O to zapytaliśmy u źródła.

- Zakres nadzoru Państwowej Inspekcji Sanitarnej obejmuje rolników prowadzących różne rodzaje działalności, w tym: produkcję pierwotną, sprzedaż bezpośrednią oraz rolniczy handel detaliczny. We wszystkich tych przypadkach nadzór dotyczy żywności pochodzenia niezwierzęcego - informuje Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

nielegalny ubój świń, trzoda chlewna, Koronowo

Nielegalnie ubijali świnie i sprzedawali mięso

Policja z Wydziału do walki z Przestępczością Gospodarczą bydgoskiej komendy zatrzymała dwie osoby, które prowadziły nielegalną działalność polegającą na uboju i rozbiórce zwierząt rzeźnych oraz wprowadzaniu ich mięsa na rynek –...
Jak dodaje, w zakresie ustawowych kompetencji oraz w szczególności w ramach nadzoru nad produkcją pierwotną sanepid przeprowadza kontrole na podstawie oceny ryzyka w przypadku możliwości wystąpienia zagrożeń mikrobiologicznych i epidemiologicznych w szczególności: czystości obiektów i wyposażenia, stosowania wody pitnej lub czystej wody, higieny personelu.

Jeśli chodzi o wyznaczanie gospodarstw do kontroli, kluczowym aspektem jest rodzaj produkowanej żywności. - Produkcja zbóż na przykład niesie za sobą znikome ryzyko zanieczyszczeń mikrobiologicznych, podczas gdy w przypadku owoców miękkich, np. maliny, ryzyko to diametralnie wzrasta - wyjaśnia Jan Bondar.

W ramach takich działań pobierane są również próbki w kierunku wykrywania zanieczyszczeń chemicznych żywności - po zbiorze i w obrocie (jak najbliżej etapu produkcji pierwotnej).

mięso, ubój, kontrola NIK, wyniki kontroli, nadzór nad ubojem gospodarczym zwierząt

Kwitnie nielegalny handel mięsem. Druzgocące wyniki kontroli

Nadzór nad ubojem gospodarczym zwierząt i handlem produktami pochodzącymi z tego uboju na rynku krajowym był niedostateczny - twierdzi Najwyższa Izba Kontroli w swoim raporcie. Kontrolerzy dopatrzyli się nieskuteczności w działaniach...
Rzecznik GIS podkreśla znaczenie planu działania dotyczącego produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego, opracowanego na podstawie porozumienia z 20 stycznia 2015 r. pomiędzy: głównym inspektorem sanitarnym, głównym inspektorem ochrony roślin i nasiennictwa, głównym inspektorem jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz głównym inspektorem ochrony środowiska.  

Realizując postanowienia tego porozumienia, inspekcje wspólnie prowadzą kontrole producentów żywności pierwotnej (prowadzą jednocześnie na miejscu działania edukacyjne i doradcze).

- Na terenie każdego województwa państwowy wojewódzki inspektor sanitarny, jako koordynator prac, powołuje zespół roboczy, w skład którego wchodzą przedstawiciele stron porozumienia. Zespół ustala co roku szczegółowy plan wspólnych kontroli i typuje gospodarstwa do kontroli spośród tych, które prowadzą produkcję z obszarów uznanych za priorytetowe w danym roku - tłumaczy Jan Bondar.

Hodowcy: jesteśmy nękani kontrolami

Złą wolę w podejściu do nadzoru nad ich fermami, a nawet nękanie kontrolami czy nieuzasadnione blokowanie stad, zarzucali hodowcy służbom weterynaryjnym. Zareagowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Na spotkaniu w Nowej Soli (woj....
W 2016 r. zaplanowano 786 takich kontroli, z czego 773 były wspólne (przeprowadzone przez co najmniej dwie inspekcje).

Priorytetowymi obszarami były:

  •  produkcja pierwotna owoców miękkich (malin, truskawek, borówek, porzeczek, agrestu i jeżyn), kiełków przeznaczonych do bezpośredniego spożycia oraz warzyw liściastych jedzonych na surowo (w tym sałata, szpinak, rukola) w związku z potencjalnym ryzykiem zagrożenia zdrowia ze względu na możliwą obecność zanieczyszczeń mikrobiologicznych
  •  warzywa liściaste: sałata, szpinak, rukola, dla których wyznaczono najwyższe dopuszczalne poziomy (NDP) dla azotanów, co może być związane głównie z nieprawidłowym stosowaniem nawozów
  •  pozostałości środków ochrony roślin we wskazanych owocach miękkich oraz jabłkach
  •  wdrożenie przez PIORIN monitorowania nasilenia występowania patogenów zbóż wytwarzających mykotoksyny w odniesieniu do fuzarioz oraz sporyszu
Poleć
Udostępnij
Skomentuj