Blisko 250 produktów ma już znak Jakość Tradycja. To duży prestiż

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-04-2017,11:00 Aktualizacja: 24-04-2017,9:11
A A A

Około 250 produktów regionalnych i tradycyjnych otrzymało już znak Jakość Tradycja. Mogą go dostać towary wytwarzane tradycyjnie z wysokiej jakości surowca - poinformował Jan Zwoliński, wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Jakość Tradycja to jedyny w Polsce system jakości żywności, który minister rolnictwa uznał w 2007 r. za system ogólnokrajowy. Jest notyfikowany przez Komisję Europejską, a jego uczestnicy mogą korzystać ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Lista Produktów Tradycyjnych, przysmaki regionalne, żywność regionalna, żywność tradycyjna, warmia i mazury

Szynka wołowa i gofry na liście produktów tradycyjnych

Warmińska wędzona szynka wołowa i gofry pruskie zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Figuruje na niej już 29 regionalnych przysmaków z województwa warmińsko-mazurskiego. Warmińska wędzona szynka wołowa...

Unijne pieniądze mogą być przeznaczone m.in. na promocję danego produktu. O przyznanie znaku może ubiegać się każdy wytwórca z kraju i z zagranicy, który spełnia wymogi systemu - przedstawi produkt wytworzony zgodnie z miejscową tradycją z wysokiej jakości surowca.

Jeżeli zostanie to potwierdzone przez firmę certyfikującą, to producent otrzyma certyfikat i może się posługiwać znakiem jakości przez trzy lata. O nadaniu znaku decyduje dziesięcioosobowa kapituła.

Za otrzymanie znaku jakości trzeba uiścić opłatę w wysokości 500 zł, co dla wielu małych producentów jest barierą w ubieganiu się o niego. Znak jakości przyznawany jest bowiem dla każdego produktu oddzielnie, a nie dla producenta.

Jak tłumaczył Zwoliński, system Jakość Tradycja ma przede wszystkim pomóc w zachowaniu polskiego dziedzictwa kulinarnego, tak by nasz kraj był rozpoznawalny pod tym względem, tak jak ma to miejsce we Włoszech czy we Francji.

- Jesteśmy pierwszym w Polsce podmiotem, który zaczął kompleksową, metodyczną identyfikację polskich tradycyjnych produktów - powiedziała z kolei Izabella Byszewska, wiceprezes izby.

Podkreśliła, że ważne, by produkty tradycyjne były certyfikowane, by konsument miał gwarancje, że produkt jest autentyczny.

Do Izby należy ponad 200 producentów wyrobów tradycyjnych.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu