Banki Żywności otrzymają dotacje. Mniej jedzenia ma trafić na śmietnik

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Michał Boroń PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
12-10-2017,8:10 Aktualizacja: 12-10-2017,8:29
A A A

Banki Żywności w Ciechanowie, Grudziądzu, Kielcach, Olsztynie i Wrocławiu otrzymają - na rozbudowę magazynów, czy kupno samochodów chłodni - ponad 1,6 mln zł dotacji z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Umowy w tej sprawie podpisano w siedzibie Warszawskiego Banku Żywności w Piastowie. NFOŚiGW wyjaśnił, że głównym celem dofinansowania Banków Żywności jest rozwój infrastruktury technicznej związanych z pozyskaniem, magazynowaniem i dystrybucją niesprzedanych lub niespożytych artykułów żywnościowych.

mięso, przetwory mięsne, konsumenci, De Heus

Czy Polska żywność ma szansę odnieść sukces za granicą?

Hodowcy z całej Polski spotkają się z ekspertami 14 października w Warszawie aby porozmawiać o perspektywach polskiej żywności na międzynarodowych rynkach. Debata "Made in Poland - jak wykreować modę na polskie produkty? Polska żywność -...

Chodzi tutaj m.in. o rozbudowę budynków magazynowych, zakup samochodów chłodni, czy też zakup wózków widłowych i paletowych.

Zgodnie z podpisanymi umowami BŻ w Ciechanowie otrzyma ponad 337 tys. zł, BŻ w Grudziądzu ponad 158 tys. zł, BŻ w Kielcach ponad 371 tys. zł, BŻ w Olsztynie 399,7 tys. zł, a BŻ we Wrocławiu ponad 398 tys. zł. Dotychczas Fundusz dofinansował dziewięć innych placówek na kwotę 2,4 mln zł.

Banki Żywności to organizacje pożytku publicznego, specjalizujące się w zarządzaniu żywnością w obszarze pomocy żywnościowej i zapobiegania marnowaniu żywności. W Polsce działa ich 32, z czego 29 zrzeszonych jest w Federacji Polskich Banków Żywności.

Udzielają bezpłatnej pomocy żywnościowej ponad 3,5 tys. organizacji i instytucji społecznych, za pośrednictwem których żywność trafia do blisko 1,5 mln najbardziej potrzebujących osób.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu