Zakaz produkcji syntetycznego mięsa we Włoszech. 3 na 4 mieszkańców sprzeciwia się takiej żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Miłosz Marczuk PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
18-11-2023,7:30 Aktualizacja: 17-11-2023,23:48
A A A

Włoska Izba Deputowanych przyjęła w czwartek ustawę zakazującą produkcji mięsa syntetycznego. „Ustawa naraża Włochy na niemal pewne ryzyko postępowań w sprawie uchybienia zobowiązaniom państwa członkowskiego i wysokich kar finansowych” – ocenił w piątek Piercamillo Falasca, wiceprzewodniczący partii Więcej Europy (+Europa). Podobne obawy mają urzędnicy Kwirynału – napisał portal lentepubblica.it.

Włochy są na razie jedynym krajem w Europie, który wprowadził zakaz produkcji syntetycznego mięsa i zakaz obrotu nim na rynku. Zakaz dotyczy produkcji i obrotu „żywnością i paszą wyprodukowaną z izolowanych lub wyhodowanych kultur komórkowych lub tkanek pochodzących z kręgowców”.

minister, telus, forum, bezpieczeństwo żywnościowe, dieta mięsna, wegetarianizm, białko roślinne, pestycydy, zielony ład

Szef resortu rolnictwa: nie będziemy szli w kierunku mięsa syntetycznego czy diety opartej na jedzeniu robaków

Ochrona klimatu jest ważna, ale bezpieczeństwo żywnościowe jest najważniejsze – powiedział w czwartek w Karpaczu minister rolnictwa Robert Telus. W tym kontekście wskazał m.in., że unijna propozycja ograniczenia stosowania...

Są wątpliwości prawne i obawy przed karami

„Wprowadzając zakaz produkcji i dystrybucji mięsa hodowlanego, rząd (premier Giorgii) Meloni naraża Włochy na niemal pewne ryzyko postępowań w sprawie uchybienia zobowiązaniom państwa członkowskiego i wysokich kar finansowych. Oprócz szkód wyrządzonych Włochom, które mogą stać się wiodącym producentem syntetycznego mięsa właśnie ze względu na naszą doskonałą reputację w sektorze rolno-spożywczym, stanowi to również przestępstwo wobec włoskich podatników” – powiedział w piątek Piercamillo Falasca, cytowany przez włoską agencję prasową Ansa.

Jak podają włoskie media, podobne wątpliwości wyrażali na etapie procedowania ustawy prawnicy prezydenta. Ostrzegali oni o ryzyku ewentualnego postępowania w sprawie uchybienia zobowiązaniom państwa członkowskiego przez Unię Europejską. „Konieczne będzie zrozumienie, czy decyzja nie będzie sprzeczna z prawem międzynarodowym i przepisami europejskimi w przypadku zakazu ‘prewencyjnego’, czyli wprowadzonego przed rozpoczęciem produkcji w Europie” – napisał portal lentepubblica.it.

"Nie" dla klopsików sojowych i burgera z ciecierzycy

W trakcie debaty pojawiły się też wątpliwości natury konstytucyjnej, ale większość rządowa je odrzuciła. Izba ostatecznie przyjęła ustawę 159 głosami za i 53 głosami przeciw. Ustawa przewiduje karę pieniężną w wysokości od 10 tys. do 150 tys. euro (czyli do 10 proc. rocznego obrotu) dla tych, którzy produkują lub handluje żywnością i paszą wyprodukowaną z kultur komórkowych lub tkanek pochodzących od kręgowców. Ustawa zakazuje również nazywania produktów bezmięsnych terminami typowymi dla produktów z mięsa zwierzęcego, na przykład używania nazw klopsiki sojowe, burger z ciecierzycy lub warzywny fishburger.

niemcy, spożycie, mięso, kiełbasa, wędlina

Niemcy uwielbiają kiełbasy. Roczne spożycie na osobę sięga 30 kg takich przetworów mięsnych

"Wurst", czyli kiełbasa króluje na niemieckich stołach. Niemcy spożywają rocznie około 30 kilogramów kiełbasy i wędlin na mieszkańca. Według danych Niemieckiego Stowarzyszenia Przemysłu Mięsnego (BDVF) najpopularniejsze są...

Utrzymać związek żywności z ziemią i pracą ludzką

„Chronimy naszą żywność, nasz system żywnościowy, aby utrzymać związek między żywnością, ziemią i pracą ludzką, który towarzyszy nam od tysiącleci, gwarantując jakość, którą wyrażają Włochy i która jest wyrazem bezpieczeństwa żywności dla całej planety” – skomentował wynik głosowania minister rolnictwa Francesco Lollobrigida.

„Ta żywność (syntetyczna-PAP) nie jest obecnie dozwolona w Europie i nie została odpowiednio przetestowana. Jesteśmy optymistami, że Unia odrzuci możliwość jej produkcji, importu i wprowadzania do obrotu. Parlament Europejski odrzucił obecnie nawet projekty dyskusji, która otworzyłaby rozpoczęcie procedury zgody na produkcję” – dodał Lollobrigida.

Zdecydowany sprzeciw wobec syntetycznej żywności

Prawie 3 na 4 Włochów (74 proc.) sprzeciwia się syntetycznej żywności produkowanej w laboratoriach, począwszy od mięsa, przez mleko, aż po ryby. Tak wynika z badania związku rolników Coldiretti/Notosondaggi.

holandia, miasto, reklama, mięso, nabiał

Kolejne holenderskie miasto wprowadza zakaz reklamowania mięsa. Powód?

Coraz więcej holenderskich gmin decyduje się na wprowadzenie zakazu reklamy mięsa, co argumentuje jego wpływem na klimat. Po Amsterdamie i Zwolle na początku tego tygodnia taką decyzję podjęła rada miejska w Utrechcie. Zakaz reklamy mięsa w wiatach...

We wrześniu ubiegłego roku TCB, spółka zależna niemieckiego producenta żywności Infamily Foods, jako pierwsza firma złożyła wniosek o zezwolenie EFSA, Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą w Parmie, na kiełbasę na bazie wyhodowanych kultur komórkowych.

W listopadzie 2022 r. Singapur jako pierwszy kraj zatwierdził komercyjną sprzedaż mięsa hodowlanego. W czerwcu ub.r. Stany Zjednoczone zezwoliły na produkcję i sprzedaż mięsa hodowlanego. Istnieją dwie firmy, które otrzymały zgodę Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych: Upside Foods i Good Meat.

Również w czerwcu ub.r. w Izraelu, w mieście Rehovot, został otwarty pierwszy na świecie zakład przemysłowy do produkcji wędlin hodowlanych, którego właścicielem jest startup Future Meat Technologies.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu