Tuczy puławską bez GMO

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-04-2020,9:00 Aktualizacja: 04-04-2020,21:27
A A A
Puławska posiada szerokie szynki, uwypuklone ku tyłowi. Mięso tej rasy ma dużą zawartość tłuszczu śródmięśniowego, co polepsza jego smak, zapach i kruchość.
 
Roman Kieca z miejscowości Paryż w woj. kujawsko-pomorskim hodowlą rasy puławskiej zajmuje się od 2016 r.
 
Pierwszy raz zobaczył te świnie podczas targów Agro-Tech w Minikowie i bardzo mu się spodobały. 
 
Postanowił więc kupić kawałek wieprzowiny pochodzącej z tej rasy. 
 
- Mogę z czystym sumienie potwierdzić, że mięso puławskiej jest znacznie smaczniejsze od tego pochodzącego od tradycyjnych ras - tłumaczył Roman Kieca.
 
branża mięsna, eksport wieprzowiny, koronawirus, pomoc dla producentów mięsa

Producenci mięsa będą napędzać gospodarkę po kryzysie?

Polski sektor mięsa potrzebuje wsparcia, które pozwoli mu utrzymać potencjał produkcji, a następnie szybko go zwiększyć tuż po ustąpieniu epidemii. Taka taktyka może znacząco zwiększyć przychody z eksportu i stać się impulsem stymulacyjnym...
Posiada ono dużą zawartość tłuszczu śródmięśniowego, przez co jest marmurkowate. Ma także wysoką zdolność przyjmowania i utrzymania wody przez co jest soczyste, kruche i smaczne. 
 
Gospodarz pierwsze loszki kupił z gospodarstwa Sławomira Homei z miejscowości Chomętowo w woj. kujawsko-pomorskim.
 
Samice były wówczas inseminowane nasieniem knura puławskiego. Jednak po pół roku od założenia hodowli rolnik postanowił kupić knura rozpłodowego. 
 
Obecnie posiada on 15 macior rasy puławskiej i zajmuje się produkują tuczników w cyklu zamkniętym. 
 
Maciory są utrzymywane w grupach po 2-3 sztuki na płytkiej ściółce. Ich krycie rozpoczyna się w 3-5 dni po odsadzeniu prosiąt. 
 
Gospodarz u samic, u których po inseminacji nie zaobserwował rui potwierdza ciąże w 35 dniu po pokryciu.
 
W tym celu wykorzystuje ultradźwiękowy tester ciąży dla świń, który wykrywa obecność wód płodowych w macicy. 
 
Porody odbywają się w kojcach indywidualnych umieszczonych na płytkiej ściółce. Średnia liczba prosiąt urodzonych w miocie wynosi 10 sztuk. 
 
cena warchlaków, Dania, Niemcy, trzoda chlewna, notowania warchlaków

Warchlaki w Danii tanieją

Cena warchlaków w Danii w ślad za ceną tuczników spadła. W minionym tygodniu odnotowano obniżki we wszystkich kategoriach warchlaków od 30 do 35 koron duńskich (DKK).   Duńczycy są największym w Europie producentem...
Prosięta są odsadzane w wieku około 1,5 miesiąca i trafiają do kojców grupowych na płytką ściółkę.  
 
Są one żywione gotowy koncentrat sypki z domieszką śruty z jęczmienia i pszenicy. Jak osiągną masę 40 kg są przenoszone do tuczarni. 
 
Dostają one wówczas gotowy koncentrat bez GMO z dodatkiem śruty z jęczmienia, pszenicy i pszenżyta. 
 
Tuczniki są utrzymywane do masy 100-120 kg, a okres tuczu trwa do około 7. miesiąca życia. 
 
Roman Kieca w ciągu roku sprzedaje 150-200 tuczników, które trafiają do Zakładu Mięsnego Kwiecińscy oraz Masarni Władysławowo Zawistowskiego. 
 
Sprzedaje tuczniki według systemu klasyfikacji i oceny poubojowej tusz. Uzyskują one zazwyczaj ocenę E i U, a ich średnia mięsność wynosi 55 proc. Knury w ciągu doby przyrastają średnio 792 g, a loszki 778 g. 
 
- Oprócz sprzedaży tuczników oferuję również loszki i knurki hodowlane. W zeszłym roku sprzedałem 30 loszek hodowlanych w wieku 6-7 miesięcy - mówił hodowca. 
 
Więcej informacji na temat gospodarstwa rolnego Romana Kiecy znajdziesz w kolejnym numerze czasopisma Hoduj z Głową Świnie (3/2020). ZAPRENUMERUJ.
 
Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu