Tuczniki są w cenie. Producenci czekają na prosięta

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
22-03-2021,9:45 Aktualizacja: 22-03-2021,9:44
A A A

Cena tuczników w notowaniach dużej giełdy VEZG pozostała na tym samym poziomie. Obecnie wynosi ona 1,50 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej.

Cena skupu tuczników w ostatnich tygodniach w Niemczech dynamicznie się zmieniała. Gdy tamtejsze zakłady mięsne zagospodarowały nadwyżkę żywca, która w szczytowym momencie sięgała 1 miliona sztuk, zaczęła ona rosnąć.

Producenci tuczników w Niemczech, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, muszą się obecnie liczyć z opóźnieniami w dostawach prosiąt. W tej sytuacji niektóre chlewnie pozostają niezasiedlone.

  • Cena tuczników w Niemczech nie wzrosła pierwszy raz od 4 tygodni
  • Tuczniki w Niemczech kosztują 1,50 euro za kg wbc
  • Ubojnie w Polsce płacą 5,10 zł za kg żywca i 6,75 zł za kg w klasie E
  • ASF i Covid-19 trzymają europejski rynek świń w niepewności
  • W Hiszpanii znacząco wzrósł eksport świń do krajów trzecich

asf w Niemczech, przypadek ASF, padły dzik, Niemcy, wirus ASF w Niemczech, afrykański pomór świń, padłe dziki

ASF w Niemczech. Liczba przypadków wyższa niż w Belgii

Liczba przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików w Niemczech przekroczyła tę, która została odnotowana w Belgii podczas całego okresu występowania choroby. Liczba przypadków ASF w Niemczech wzrosła do 844 Niemcy...

Ceny są stabilne. Czy będą wyższe?

Cena skupu żywca wieprzowego w Polsce również uległa stabilizacji. Ubojnie płacą za tuczniki średnio 5,10 złotych za kilogram w żywej wadze. Cena klasę E wynosi średnio 6,75 zł/kg.

Czy ceny tuczników w Polsce i Europie będą rosły w kolejnych tygodniach? Wiele zależy od zbliżającego się sezonu grillowego oraz dalszych restrykcji związanych z zamknięciem hoteli i restauracji z powodu pandemii koronawirusa.

Popyt na tuczniki może być napędzany przez duże zapotrzebowanie na wieprzowinę ze strony krajów azjatyckich. Ponadto latem zwierzęta te osiągają niższe dobowe przyrosty masy ciała.

Wirus ASF oraz Covid-19 to główne czynniki, które działają na niekorzyść wzrostów cenowych. Pandemia wciąż powoduje niepewność związaną z możliwymi infekcjami wśród pracowników zakładów przetwórczych.

Hiszpania korzysta na eksporcie

ognisko ASF, trzoda chlewna, wirus asf, afrykański pomór świń, świnie, GLW, prosięta, tuczniki, ASF, zakażone świnie

ASF w Lubuskiem to zła wiadomość dla hodowców

Ognisko afrykańskiego pomoru świń w woj. lubuskim jest bardzo dużym problemem dla hodowców trzody chlewnej z tego terytorium. Branża trzody chlewnej w Polsce przeżywa powtórkę z ubiegłego roku. Wówczas 20 marca stwierdzono...

Ceny tuczników w Unii Europejskiej w ostatnich tygodniach są nakręcane przez niską podaż żywca wieprzowego i większy popyt.

Tuczniki, jak podaje KZP-PTCH POLPIG, od początku bieżącego roku w wadze poubojowej najbardziej podrożały w Belgii (+0,41 euro/kg), Niderlandach (+0,34 euro/kg), Hiszpanii (+0,33 euro/kg), Niemczech (+0,31 euro/kg), Danii (+0,14 euro/kg) oraz we Francji (+0,13 euro/kg).

Ceny tuczników rosły również wskutek rosnącego eksportu, na czym najbardziej korzysta Hiszpania. W porównaniu do sytuacji z ubiegłego roku w pierwszych dwóch miesiącach podwoiła ona wywóz wieprzowiny do krajów trzecich.

Azja ponownie zmaga się z wirusem afrykańskiego pomoru świń, który powoduje problemy w lokalnej produkcji i konieczność wspierania się importem.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu