To oni wpływają na globalny rynek wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
30-07-2021,18:35 Aktualizacja: 30-07-2021,18:50
A A A
Na globalnym rynku wieprzowiny od dłuższego czasu odnotowuje się duże wahania cen. To Chiny pozostają głównym czynnikiem, który może doprowadzić rynek do wzrostu lub gwałtownego załamania.
 
Światowy rynek wieprzowiny odnotowuje duże wahania cen. Trwa to od momentu pojawienia się wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Chinach.
 
Przez ostatnie dwa lata liczące się kraje produkujące trzodę chlewną wykorzystywały wysoki popyt na wieprzowinę w Chinach. Obecnie wszyscy obawiają się, że większa podaż świń na rynku wynika z gwałtownej likwidacji stada, co miało miejsce w ciągu ostatnich sześciu miesięcy w Chinach.
 
Chiny, trzoda chlewna, ASF, odbudowa pogłowia, wirus, cena tuczników, spadek cen,

Cena tuczników w Chinach spadła o połowę

Ceny świń w Chinach spadły o ponad 50% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Jest to efekt wzrostu podaży przy jednoczesnym spadku popytu.    Tuczniki w Chinach w czerwcu kosztowały o 16,4% mniej niż uzyskiwali dostawcy...
Według danych, prezentowanych przez portal euromeatnews.com, tempo uboju w Chinach było nieoczekiwanie wysokie w drugim kwartale, co spowodowało wzrost produkcji wieprzowiny o 35,9% w ciągu pierwszego półrocza. 
 
Doprowadziło to do gwałtownego spadku cen. Jednocześnie w pierwszym półroczu bieżącego roku odnotowano negatywne wyniki zarówno w rolnictwie, jak i w handlu. 
 
W trzecim półroczu oczekuje się odbicia cen wieprzowiny. Jednak wysokie zapasy mrożonego mięsa mogą ograniczyć import i ograniczać wzrost cen.
 
Według raportu Rabobanku spodziewane jest spowolnienie importu w nadchodzących miesiącach, co doprowadzi do redystrybucji handlu wieprzowiną na rynku światowym i może wywrzeć presję na obniżenie cen w regionach eksportujących.
 
Analitycy przewidują, że produkcja wieprzowiny w Europie zmniejszy się w trzecim kwartale roku. Wpłyną na to straty spowodowane przez ASF, wysokie koszty paszy i słabnący eksport. 
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu