Sprawdź jak kształtują się ceny warchlaków w Europie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
18-08-2020,9:35 Aktualizacja: 18-08-2020,9:34
A A A
Cena warchlaków zarówno w Danii jak i w Niemczech od kilku tygodni nie zmienia się. Podobna sytuacja dotyczy tuczników, których notowania w większości europejskich państw pozostały stabilne.  
 
Warchlaki w Danii w notowaniach opublikowanych przez portal warchlaki.com.pl nie zmieniły swojej ceny. 
 
Zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny kosztują 345 koron duńskich (DKK) za sztukę, czyli około 203,59 złotych.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Cena tuczników w Niemczech stabilna. A w Polsce spada

Tuczniki w Niemczech od pięciu tygodni nie odnotowały zmiany cen. Notowania u naszego zachodniego sąsiada utrzymują się na poziomie 1,47 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc).   Ceny żywca wieprzowego w 33. tygodniu w większości monitorowanych...
Warchlaki o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS pozytywny kosztują 310 DKK. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 182,94 złotych.
 
Z kolei za zwierzęta konwencjonalne trzeba zapłacić 300 DKK za sztukę, czyli około 177,04 złotych. 
 
Notowania ustalone w Danii obowiązują od 17 do 23 sierpnia bieżącego roku.
 
Cena warchlaków w Niemczech obowiązująca w tym samym okresie co w Danii również nie uległa zmianie i utrzymała się na poziomie 39 euro za zwierzę.
 
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 171,39 złotych za warchlaka. 
 
Według informacji Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w dniach 3-9 sierpień prosięta na targowiskach w Polsce kosztowały średnio 259,40 złotych.
 
Cena ta była o 8,4 złote wyższa niż uzyskiwali sprzedawcy w poprzednich notowaniach. 
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu