Producenci tuczników odrabiają straty

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-08-2020,13:30 Aktualizacja: 12-08-2020,8:48
A A A
Cena żywca wieprzowego na przełomie lipca i sierpnia wzrosła w Polsce o 3%. Mimo to notowania tuczników były niższe o 9% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. 
 
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa podaje, że krajowe ceny skupu żywca wieprzowego w dniach 27 lipiec - 2 sierpień w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wzrosła o 3% do wartości 5,01 zł za kg.
 
Cena ta była o 4% niższa niż przed miesiącem i o 9% niższa niż przed rokiem.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, wzrost cen trzody chlewnej, prosięta na targowisku

Spadek cen tuczników wyhamował?

Ceny skupu żywca wieprzowego spadały od końca maja bieżącego roku. W trzecim tygodniu lipca trend ten został zahamowany, a notowania tuczników w Polsce wzrosły o 7%.    Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa...
Odnotowano także wzrost średniej ceny skupu trzody chlewnej w Unii Europejskiej. 
 
Na przełomie lipca i sierpnia za świnie rzeźne klasy E płacono średnio 150,73 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli około 662,99 zł za 100 kg.
 
Było to o około 1% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 5% mniej niż przed miesiącem i o 13% mniej niż przed rokiem. 
 
Cena wieprzowiny tej klasy w krajowym skupie wynosiła 149,09 euro za 100 kg, czyli około 655,78 zł za 100 kg. 
 
Cena ta była o 1,64 euro (7,21 zł) niższa od średniej ceny uzyskiwanej w krajach wspólnoty. 
 
Tuczniki były tańsze niż w Polsce miedzy innymi w Niderlandach, gdzie płacono 128,92 euro za 100 kg (567,06 zł) i we Francji, gdzie producenci otrzymywali 143,00 euro za 100 kg (628,99 zł).
 
Wyższą cenę uzyskiwali rolnicy w Niemczech i wynosiła ona 152,04 euro za 100 kg (668,75 zł), w Hiszpanii (153,81 euro za 100 kg, około 676,54 zł) i Danii (157,99 euro za 100 kg, czyli około 694,92 zł). 
 
W ślad za wzrostem cen zakupu żywca drożała również wieprzowina w zbycie. 
 
Zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe przeciętnie po 7,20 zł za kg. To o 3% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 7% taniej niż przed miesiącem. 
 
Cena półtusz była również o 10% niższa w odniesieniu do notowań z tego samego tygodnia 2019 r.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu