Niemcy drugi tydzień z rzędu obniżyły ceny tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
15-03-2018,13:00 Aktualizacja: 15-03-2018,10:05
A A A
Tuczniki w Niemczech w ubiegłym tygodniu potaniały o 6 centów i osiągnęły cenę 1,48 euro za kg wagi bitej ciepłej (około 6,27 zł). W tym tygodniu trendy utrzymały się i cena żywca wieprzowego spadła o kolejne 4 centy - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Spadek cen tuczników w ubiegłym tygodniu w Niemczech był następstwem braku akceptacji ceny przez główne rzeźnie, co skutkowało ustaleniem cenników firmowych. Spowodowało to różne reakcje rynków europejskich. Austria obniżyła cenę o 6 centów, a Francja podniosła cenę o 1 cent. W Holandii spadek ceny był łagodniejszy i wyniósł 2 centy. 
 
antybiotyki, oporność bakterii, leczenie zwierząt, trzoda chlewna

Produkcja wieprzowiny bez antybiotyków. Czy to jest możliwe?

Stosowanie antybiotyków w leczeniu zwierząt jest określone przepisami prawa i może odbywać się wyłącznie w porozumieniu i pod nadzorem lekarza weterynarii. Dodatkowo w ograniczeniu ich stosowania może pomóc poprawa dobrostanu...
W Polsce część zakładów podążyła za ceną niemiecką, a inne pozostawiły cenę bez zmian.
W bieżącym tygodniu w Niemczech po raz drugi z rzędu ceny spadły do poziomu 1,45 euro za kg wagi bitej ciepłej (6,11 zł), co oznacza spadek o 4 centy w stosunku do ceny sprzed tygodnia. 
 
W Kanadzie i Stanach Zjednoczonych żywiec wieprzowy jest przedmiotem handlu w obydwie strony. Do USA trafia dużo kanadyjskich prosiąt, tuczników i macior, a obydwa kraje eksportują na podobne rynki krajów trzecich.
 
W USA i Kanadzie w porównaniu do sytuacji sprzed sześciu lat liczba macior wzrosła o 450 tys. sztuk, tuczników o 8 milionów, więcej loch oprosiło się, a liczba ubitych tuczników za ostatnie 6 miesięcy wzrosła o prawie 7 milionów. 
 
Porównując 2016 i 2017 r. pogłowie tuczników wzrosło o 2 miliony. Zakładając, że tucz trwa 26 tygodni na rynek trafia 75 tys. więcej tuczników tygodniowo. 
 
Wydajność zakładów przetwórczych w tym okresie wzrosła o 125 tys. sztuk tygodniowo w związku z tym nie powinno być problemów z zagospodarowaniem dodatkowej produkcji żywca. 
 
Aby ceny wieprzowiny były satysfakcjonujące dla producentów świń rynek wewnętrzny i rynki eksportowe muszą pozostać silne, a dolar słaby w stosunku do euro.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu