Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego nie spełnia oczekiwań hodowców

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
17-08-2016,13:30 Aktualizacja: 17-08-2016,9:40
A A A

Hodowcy i producenci trzody chlewnej w 100 proc. finansują Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego (FPMW). Tymczasem zyski czerpią z niego przetwórcy wieprzowiny - pisze w swoim stanowisku zarząd Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Przetwórcy wieprzowiny, zdaniem członków KZP-PTCH, powinni również wpłacać składki na rzecz fundusz. Obecnie mamy bowiem taką sytuację, że zasiadają oni w składzie Komisji Zarządzającej i dysponują pieniędzmi pochodzącymi od hodowców.

Przetwórcy wieprzowiny przekazują pieniądze na fundusz, ale nie są to ich własne środki, lecz pobrane od producentów żywca wieprzowego. Ich przedstawiciele zasiadają jednak w Komisji Zarządzającej Funduszu i mają równy głos przy rozdziale środków na projekty promocyjne.

KZP-PTCH pyta więc, dlaczego podmioty najbardziej zainteresowane promocją swoich wyrobów wieprzowych nie współfinansują FPMW? Ponadto pochodzące z niego pieniądze w małym stopniu są kierowane do producentów trzody chlewnej i to w nieodpowiedniej formie.

Pieniądze z funduszu trafiają głównie do tych organizacji, których przedstawiciele zasiadają w Komisji Zarządzającej więc oni decydują o wyborze projektów. Zdaniem KZP-PTCH fundusz stał się źródłem ich finansowania i promocji. Dlatego zdaniem zarządu związku warto zastanowić się nad rozszerzeniem składu tej komisji o wszystkie organizacje z danej branży chętne do współpracy, które posiadałyby jeden głos podczas głosowania.

Stanowisko zarządu KZP-PTCH w sprawie Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego można znaleźć TUTAJ

Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu