Ceny tuczników w UE utrzymują się na wysokim poziomie

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
07-10-2019,10:00 Aktualizacja: 07-10-2019,9:54
A A A
Notowania żywca wieprzowego w większości państw unijnych pozostają bez zmian i utrzymują się na stosunkowo wysokim poziomie. Jest to efekt spadku produkcji tuczników w UE oraz zwiększenia eksportu do Chin.
 
Ceny w krajach unijnych w 40. tygodniu pozostały prawie niezmienione w stosunku do notowań sprzed tygodnia. Jedynie w Danii wzrosły one o 2 centy za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc), a w Hiszpanii spadły o 1 cent - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie ISN. 
 
CSF, Japonia, trzoda chlewna, wirus

Japonia pozwoliła na szczepienia przeciwko klasycznemu pomorowi świń

Japoński minister rolnictwa Taku Eto ogłosił zmianę szczegółowych wytycznych dotyczących zapobiegania klasycznemu pomorowi świń CSF (Classical wine fever). Choroba ta pojawiła się w tym kraju po raz pierwszy od 26 lat we wrześniu 2018 r....
 
W Polsce ceny tuczników w skupie w większości przypadków pozostały bez zmian. Podobne trendy odnotowano w niemieckich notowaniach dużej giełdy, gdzie w dniu 2 października cena utrzymała się na poziomie 1,85 euro za kilogram wbc, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 8,02 złotych.
 
Jak podkreślają eksperci podaż żywca wieprzowego na rynku unijnym sezonowo rośnie, ale jej wielkość jest poniżej podaży z ubiegłego roku. 
 
Jednocześnie do Chin trafia coraz więcej wieprzowiny, która jest głównie kierowana z krajów unijnych oraz ze Stanów Zjednoczonych.
 
Część ekspertów twierdzi, że rosnący eksport może ograniczyć podaż wieprzowiny w krajach unijnych, co z kolei będzie oddziaływać na dalszy wzrost cen skupu. 
 
Chiny w celu uniknięcia wzrostu inflacji zwiększają import wieprzowiny z Europy, Stanów Zjednoczonych i Brazylii. 
 
Państwa unijne ograniczyły produkcję wieprzowiny o 1,4 proc. rok do roku w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2019 r. Jednocześnie zwiększyły eksport mięsa wieprzowego do krajów trzecich, co sprzyja utrzymaniu obecnego poziomu cen na wysokim poziomie. 
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
 

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA