Wzrost cen na rynku drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
14-01-2021,8:15 Aktualizacja: 14-01-2021,7:43
A A A
Cena skupu żywca drobiowego pod koniec roku wzrosła. Trend ten dotyczył również mięsa drobiowego. 
 
Żywiec drobiowy w skupie w dniach od 21 grudnia do 3 stycznia odnotował kolejne wzrosty cen.
 
Kurczęta brojlery podrożały w tym okresie o 1 gr za kg do wartości 3,09 zł za kg. Cena ta była o 3% wyższa niż na początku grudnia 2020 r. oraz o 6% niższa niż przed rokiem. 
 
Cena indyków, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w ciągu tygodnia wzrosła o 1% do wartości 4,19 zł za kg. Była ona o 2% wyższa niż przed miesiącem, a także o 27,5% niższa niż przed rokiem. 
 
ptasia grypa, ognisko choroby, wirus HPAI, choroba potwierdzona w Polsce, woj. wielkopolskie, ferma drobiu

Ptasia grypa w Polsce. Potwierdzono dwa nowe ogniska

Służby weterynaryjne poinformowały o dwóch nowych ogniskach ptasiej grypy w Polsce. Wirus został potwierdzony w woj. warmińsko-mazurskim oraz w woj. lubuskim.   Główny lekarz weterynarii potwierdził dziś (12 stycznia) wystąpienie...
Kaczki brojlery, podobnie jak w poprzednim notowaniu oraz na początku grudnia 2020 r., kosztowały średnio 4,29 zł za kg. Jednocześnie ich cena była o 1% niższa niż w tym samym okresie ubiegłego roku. 
 
W ślad za wzrostem cen drobiu w skupie podrożały również elementy drobiowe. Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 5,18 zł za kg.
 
Cena ta była o 6% wyższa niż w tygodniu przedświątecznym oraz o 27,5% wyższa niż na początku grudnia 2020 r.
 
Tuszki indyków kosztowały średnio 8,86 zł za kg i były o 6% droższe w odniesieniu do poprzedniego notowania oraz o 0,3% droższe niż przed miesiącem. 
 
W odniesieniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt potaniały o 10%, a indyków o 7%.
 



 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu