Odnotowano wzrosty cen w skupie drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-12-2021,11:50 Aktualizacja: 03-12-2021,12:33
A A A
W trzecim tygodniu listopada odnotowano wzrost cen we wszystkich monitorowanych gatunkach drobiu. Największe podwyżki dotknęły kaczek brojlerów. 
 
Krajowe zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w trzecim tygodniu listopada za indyki płaciły średnio 5,11 zł za kg. Ich cena była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. 
 
Cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 4,09 zł za kg. Była ona o 1 gr za kg wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 14 gr niż przed miesiącem. 
 

5 ognisk HPAI. Wszystkie w jednym województwie

Powiat kaliski, gostyński i turecki. To w nich wybuchło najnowszych 5 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków HPAI. Łącznie od 2 listopada służby potwierdził ich już 25. Liczba ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków HPAI podtypu H5N1 w...
Za kaczki brojlery, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, dostawcy uzyskiwali średnio 5,21 zł za kg. Było to o 2% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż w trzecim tygodniu października.
 
W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery podrożały o 33%, indyki o 22%, a kaczki brojlery o 21,5%. 
 
W dniach 15-21 listopada zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 6,29 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niż przed miesiącem. 
 
Tuszki indyków w ciągu tygodnia podrożały o 4% do wartości 10,57 zł za kg. Były one o 3% droższe niż przed miesiącem. W odniesieniu do analogicznego tygodnia sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 56%, a indyków o 19%.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu