Wzrost cen bydła wyhamował

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
03-09-2020,14:25 Aktualizacja: 03-09-2020,13:37
A A A
Żywiec wołowy w trzecim tygodniu sierpnia 2020 r. potaniał o 2 grosze za kilogram. W tym samym okresie cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych wzrosła o 1 grosz za kilogram.
 
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 17-23 sierpnia bieżącego roku bydło rzeźne skupowano przeciętnie po 6,30 zł za kg. Cena ta była o 2 grosze niższa niż przed tygodniem. 
 
Notowania bydła były droższy niż miesiąc i rok wcześniej odpowiednio o 4% i o 5%. 
 
W trzecim tygodniu sierpnia w zakładach mięsnych ceny sprzedaży mięsa wołowego nieznacznie wzrosły. 
 
mięso wołowe, wołowina, żywiec wołowy, eksport do Chin,

Chiny zwiększyły import wołowiny niemal dwukrotnie

Import wołowiny do Chin w ciągu pierwszych 7 miesięcy roku wzrósł o 43%. Największymi dostawcami tego rodzaju mięsa pozostaje Brazylii i Argentyny.   Chiny importują coraz więcej mięsa wołowego. W okresie od stycznia do lipca (włącznie)...
Kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat zbywano średnio po 12,71 zł za kg. To o 1 grosz za kilogram więcej niż przed tygodniem.
 
Jednocześnie cena ta była o 3% wyższa niż przed miesiącem oraz o 2% wyższa niż przed rokiem.
 
W dniu 25 sierpnia cena skupu byków w wadze żywej w Polsce wynosiła średnio 6,82 zł za kg, jałówek 6,47 zł za kg, a krów 4,77 zł za kg. 
 
Średnia cena poubojowa byków wynosiła 12,44 zł za kg, jałówek 12,31 zł za kg, a krów 10,38 zł za kg.  
 
Najwyższe stawki uzyskiwali producenci za zwierzęta eksportowe rasy limousine oraz chaloraise o najwyższych parametrach jakościowych w ilości minimum 5-10 sztuk, które wynosiły około 9 zł za kg w wadze żywej. 
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA