Sprawdź wrześniowe ceny skupu bydła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-10-2020,16:20 Aktualizacja: 01-10-2020,16:17
A A A
Byki rasy HF we wrześniu kosztowały średnio 6,25 zł za kg. Tyle samo płacono za żywiec wołowy w drugim tygodniu września i było to o 5% drożej, niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
Cena zakupu żywca wołowego w Polsce w dniach 7-13 września ukształtowała się na poziomie 6,25 zł za kg. Było to o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ale o 5% drożej niż przed rokiem. 
 
We wrześniu średnia cena byków hf wynosiła w naszym kraju 6,25 zł, sztuki mieszańców mięsnych kosztowały 6,84 zł, czystych ras mięsnych 7,19 zł, a krów 4,93 zł. 
 
wołowina, mięso wołowe, bydło mięsne, opas, spożycie wołowiny

Brytyjczycy jedzą coraz więcej wołowiny

Sprzedaż detaliczna wołowiny w Wielkiej Brytanii wzrosła. Konsumenci na zakup tego rodzaju mięsa w ciągu 3 miesięcy wydali ponad 500 mln funtów.    Na zakup wołowiny w Wielkiej Brytanii w okresie od maja do 9 sierpnia Brytyjczycy...
 
Od połowy sierpnia, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ceny zakupu żywca wołowego w Unii Europejskiej podlegały wahaniom. 
 
Średnio w krajach Wspólnoty za bydło rzeźne klasy R3 płacono 351,55 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli około 1580,86 złotych.
 
Cena ta była o 0,28 euro za 100 kg wyższa niż przed tygodniem. Jednocześnie była ona o około 1% mniejsza niż przed miesiącem oraz rokiem. 
 
Cena żywca w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 303,43 euro za 100 kg (około 1364,47 zł) i była najniższa wśród liczących się producentów wołowiny w UE. 
 
W drugim tygodniu września cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z młodych buhajków do 2 lat wyniosła 12,95 zł za kg. 
 
Notowania te były o 3 grosze za kg niższe niż przed tygodniem. Ćwierćtusze wołowe w ciągu miesiąca podrożały o 2%, a w ciągu roku o 4%.
 
Więcej informacji dotyczących hodowli bydła i produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA