Mleczarnie kolejny miesiąc płaciły mniej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
26-04-2018,13:10 Aktualizacja: 30-04-2018,13:05
A A A

Cena skupu mleka w marcu ponownie zmalała. W stosunku do lutego była ona niższa o 0,8 procent, a w stosunku do marca 2017 roku o 2,1 procent.

Mleko surowe skupowane przez mleczarnie w marcu w Polsce według Głównego Urzędu Statystycznego kosztowało średnio 134,20 złotych za hektolitr czyli 1,34 złotych za litr.

Mleczarnie kolejny miesiąc obniżyły więc cenę skupu, która maleje nieustannie od stycznia tego roku. W tym miesiącu surowiec ten kosztował 1,41 zł/kg, a w lutym średnio 1,35 zł/l.

bydło mleczne, PFHBiPM, wycena genomowa, produkcja mleka

Cielęta w pierwszym tygodniu życia są wyceniane genomowo

Hodowla i żywienie bydła mlecznego. To temat konferencji i warsztatów przeprowadzonych w gospodarstwie, które zorganizowała Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka przy współpracy z Działem Rolnym...

Cena mleka w marcu tylko w jednym województwie tj. podlaskim, przekroczyła kwotę 1,40 złotych za litr. Hodowcy bydła z Podlasia za oddawany do mleczarni surowiec otrzymywali 1,41 złotych.

Producenci mleka w woj. warmińsko-mazurskim otrzymywali średnio 1,39 zł/l, dolnośląskim 1,36 zł/l, w lubuskim i opolskim 1,35 zł/l, w mazowieckim i podkarpackim 1,34 zł/l, a w zachodniopomorskim i wielkopolskim 1,33 zł/l.

Niższe ceny skupu odnotowano w woj. lubelskim i śląskim, gdzie mleczarnie płaciły 1,32 zł/l, a także w woj. pomorskim (1,3 zł/l).

Producenci mleka w czterech województwach otrzymywali cenę poniżej 1,3 zł/l. Stawki takie płaciły zakłady skupujące ten surowiec w woj. kujawsko-pomorskim (1,28 zł/l), małopolskim (1,23 zł/l), łódzkim i świętokrzyskim (1,21 zł/l).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA