Ceny bydła rzeźnego uległy niewielkiej korekcie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-05-2023,8:45 Aktualizacja: 29-05-2023,8:32
A A A
Notowania bydła rzeźnego w drugim tygodniu maja spadły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,92 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 0,3% mniej niż przed tygodniem.  
 
Bydło rzeźne w dniach od 8 do 14 maja w ciągu tygodnia potaniało o 0,3% do wartości 10,92 zł za kg. Cena ta była o 2,8% wyższa niż przed miesiącem i o 6,5% niższa niż uzyskiwali producenci przed rokiem. 
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 11,50 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 9% wyższe niż przed tygodniem i o 9,1% niż przed miesiącem, a także o 9,5% niższe niż przed rokiem.
 
wołowina, mięso wołowe, bydło mięsne, eksport z USA,

Eksport wołowiny z USA odrabia straty?

W Stanach Zjednoczonych eksport wołowiny w marcu przekroczył 120 tys. ton. Był on o 5% niższy niż w minionym roku, ale najwyższy od pięciu miesięcy.    Według danych opublikowanych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,69 zł za kg. Cena ta była o 1,5% niższa niż przed tygodniem i o 1,6% wyższa niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 6,8% tańsze niż przed rokiem. 
 
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 0,2% do wartości 11,70 zł za kg. Cena ta była o 4,7% wyższa niż przed miesiącem oraz o 6,8% niższa niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,97 zł za kg, czyli o 0,4% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,7% wyższa niż przed miesiącem, a także o 11% niższa niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 11,56 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,6% droższe niż przed tygodniem oraz o 1,6% niż przed miesiącem. Producenci uzyskiwali jednocześnie o 0,8% mniej za ten żywiec niż przed rokiem. 
 
W drugim tygodniu maja ćwierci z buhajków do 2 lat kosztowały średnio 20,96 zł za kg, czyli o 2,1% mniej niż przed tygodniem. Z kolei ćwierci z krów rzeźnych kosztowały średnio 17,83 zł za kg i były o 3,8% tańsze niż przed tygodniem. 
 
Byczki od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym kosztowały średnio 810 zł za sztukę i były o 4,2% tańsze niż przed rokiem. Natomiast byczki w typie mięsnym kosztowały średnio 1260 zł za kg i były niemal o 15% droższe niż przed rokiem. 
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

 

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA