Ceny artykułów mleczarskich niższe niż przed rokiem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
31-05-2016,11:00 Aktualizacja: 31-05-2016,15:30
A A A

Średnia cena odtłuszczonego mleka w proszku na przełomie kwietnia i maja wynosiła 7 zł za kg, to o 1 proc. mniej niż przed miesiącem. Niestety w drugim tygodniu maja b.r. jego cena spadła o kolejne 0,86 proc. w stosunku do poprzedniego notowania i osiągnęła poziom 6,94 zł za kg.

Cena pełnego mleka w proszku na przełomie kwiecień-maj spadła o 8 proc. w porównaniu do notowań sprzed miesiąca i osiągnęła poziom 8,08 zł za kg. W drugim tygodniu maja jego cena ukształtowała się na poziomie 8,41 zł za kg i była 4 proc. wyższa niż przed tygodniem, ale o 3 proc. niższa niż przed miesiącem. W dniach 09-15.05.2016 r. pełne mleko w proszku kosztowało 8,38 zł za kg i było o 0,36 proc. tańsze niż w notowaniach sprzed tygodnia, ale aż o 14 proc. tańsze r/r – według danych Głównego Urzędu Statystycznego.

Średnie ceny produktów mleczarskich na rynku wewnętrznym Unii Europejskiej w dniu 15.05.2016 r.

  Euro za kg Roczna zmiana cen
Masło 2,54 -16%
OMP 1,66 -11%
Cheddar 2,56 -19%
Edam 2,15 -20%
Gouda 2,17 -22%
Ementaler 3,75 -7%

Zdaniem analityków Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka przyczyną spadku cen artykułów mleczarskich jest rosnąca podaż na rynku światowym, a w efekcie większy przerób mleka. Nie bez znaczenia są również sankcje wprowadzone przez Rosję.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA