Branża mleczarska w Polsce zmienia swoją strukturę

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
25-03-2020,10:00 Aktualizacja: 25-03-2020,9:45
A A A

Populacja aktywna krów mlecznych, czyli objętych oceną użytkową, stale rośnie. Średnio w całym 2019 r. wyniosła ona 820 653 sztuk. Dla porównania w 2018 r. było to 813 901 krów, w 2016 r. 768 749, w 2013 r. 679 029, a w 2010 r. 598 402 zwierząt.

Liczba krów mlecznych objętych oceną wartości użytkowej na dzień 31 grudnia 2019 r. wynosiła 803 888 sztuk co stanowi 37,14 proc. wszystkich mlecznic w Polsce.

Populacja bydła mlecznego w pogłowiu tych zwierząt ogółem na 31 grudnia w poprzednich latach był mniejsza. W 2018 r. jej procentowy udział wyniósł 36,87 proc., w 2016 r. 35,59 proc., w 2013 r. 30,49, a w 2010 r. 23,93 proc.

PFHBiPM, próbne doje, bydło mleczne, krowy mleczne, ocena wartości użytkowej, rasy bydła

Wydajność krów pod oceną po raz kolejny wzrosła

Krowy oceniane w Polsce w 2019 roku osiągnęły średnią wydajność mleczną na poziomie 8 530 kilogramów mleka o zawartości tłuszczu na poziomie 4,07% oraz białka 3,42% Krowy rasy HO osiągnęły najwyższą wydajność. Ocenianych było w sumie niemal...

Liczba krów mlecznych pod oceną w odniesieniu do ich całego pogłowia w innych krajach europejskich wciąż jest większa niż w Polsce. W Danii, Holandii i Norwegii wynosi ponad 90 proc., a w Niemczech mieści się w przedziale 80-90 proc.

Liczba stad mlecznych ocenianych w 2019 r. wyniosła 20 644 i była niższa od ubiegłorocznej tj. 20 896 oraz odnotowanej w 2016 r. tj. 20 893. Tendencja ta wynika z postępującego procesu koncentracji chowu krów mlecznych, który wyraźnie wpływa na zmiany w strukturze wielkościowej stad ocenianych w Polsce.

Specjalizacja gospodarstw wiąże się ze wzrostem obsady zwierząt w oborze, ponieważ to jeden z kluczowych elementów prowadzących do obniżenia jednostkowych kosztów produkcji, wzrostu opłacalności oraz konkurencyjności produkcji mleka.

Przeciętne stado oceniane w 2019 r. liczyło 39,8 szt. W 2018 r. jego średnia wielkość wynosiła 39 sztuk, w 2016 r. 36,8, w 2013 r. 33,4 szt., a w 2010 r. 31.

mleko w proszku, branża mleczarska, koronawrus, Paweł Wyrzykowski

Koronawirus uderza w rynek proszków mlecznych

Zawirowania na światowym rynku mleka dotkną przede wszystkim handel mlekiem w proszku - ocenia Paweł Wyrzykowski, analityk sektora rolno-spożywczego BNP Paribas. Polska jest znaczącym, unijnym producentem zarówno odtłuszczonego mleka w...

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB informuje, że w najbliższym czasie branża mleczarska będzie kontynuować proces restrukturyzacji.

Prawdopodobnie jeszcze bardziej zmniejszy się liczba gospodarstw czyli dostawców przy jednoczesnym wzroście średniej wielkości produkowanego przez nie mleka.

Przemysł mleczarski będzie dążył do ograniczenia kosztów transakcyjnych przy zakupie tego surowca, jednocześnie utrzymując popyt na wysokim poziomie.

Wykres obrazujący strukturę stad i pogłowia ocenianego wg stanu na koniec grudnia 2019 roku znajdziesz TUTAJ

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Jak skutecznie zarządzać gospodarstwem?

Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jak dbamy, tak mamy

-Wyższa mleczność loch

-Niebezpieczne mikotoksyny

-Sposób na czystą chlewnie

-Można ograniczyć straty

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2020

Hoduj z głową bydło:

-Krowa a zmiany klimatyczne

-Co może zatruć krowy?

-Produkują na maksa

-Produkcja mleka siennego

-Opasy i produkcja metanu

 

PRENUMERATA