Stawka dopłaty do rzepaku nie przystaje do kosztów jego produkcji. Wsparcia chcą też producenci soi

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
23-05-2023,13:50 Aktualizacja: 23-05-2023,13:54
A A A

Zgłaszający się do Dolnośląskiej Izby Rolniczej (DIR) gospodarze zwracają uwagę na konieczność podniesienia stawki dopłaty do sprzedanego rzepaku i objęcia wsparciem także upraw soi.

Zarząd Dolnośląskiej Izby Rolniczej zwrócił się do centrali rolniczego samorządu, czyli Krajowej Rady Izb Rolniczych, z prośbą o wystąpienie do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie dopłat do sprzedanych produktów.

„Otrzymujemy sygnały od rolników, którzy analizując proponowane stawki dopłat do rzepaku i poniesione koszty produkcji, wnoszą o zweryfikowanie poziomu planowanego wsparcia, gdyż nie uwzględnia on znacznego wzrostu kosztów produkcji tej rośliny. Uzyskany dochód ze sprzedaży  po oferowanych dziś cenach plus planowana dopłata nie pokryją nawet kosztów produkcji” – podkreśla DIR.

Ponadto do Izby zwrócili się również producenci soi z postulatem uwzględnienia ich we wspomnianej pomocy państwa.

„Rozszerzono listę roślin objętych dopłatą o grykę, tymczasem soja jest również bardzo popularną rośliną stosowaną w uprawie i do tej pory jej ziarno zalega w magazynach, bez szans na sprzedaż nawet po kosztach” – argumentuje dolnośląski samorząd rolniczy.

Stawki pomocy i warunki jej uzyskania można znaleźć tutaj i tutaj.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu